Z tego artykułu dowiesz się jakie produkty wzmagają zaparcia. Usuń je z diety by problem zaparć zniknął z Twojego życia.
Table of Contents
ToggleJaka jest definicja zaparcia?
Zaparcie jest częstym problemem, w którym ludzie mają trudności z wypróżnianiem. Medycznie zaparcia definiuje się jako mniej niż trzy wypróżnienia na tydzień.
Jeśli dana osoba ma mniej niż jeden ruch jelit na tydzień, uważa się, że ma poważne zaparcia .
Zaparciom mogą towarzyszyć objawy wzdęć , gazów lub bólu przy wypróżnianiu .
Jakie pokarmy powodują zaparcia?
Tak jak istnieje wiele pokarmów, które można jeść, aby zapobiegać zaparciom lub je łagodzić , tak istnieją pokarmy, które mogą mieć efekt wiążący, który może pogorszyć zaparcia . Oto 15 produktów spożywczych, których należy unikać, gdy masz zaparcia.
1. Banany
Banany są zagadką, jeśli chodzi o pokarmy na zaparcia, których należy unikać. To kwestia czasu: niedojrzałe banany mogą powodować zaparcia; dojrzałe banany mogą pomóc złagodzić zaparcia.
Niedojrzałe lub niedojrzałe zielone banany powodują zaparcia, ponieważ nadal zawierają dużo skrobi, która może być trudna do strawienia dla organizmu.
Banany zawierają również błonnik pokarmowy (pektynę), który pobiera wodę z jelit w kierunku stolca .
Jeśli ktoś jest już odwodniony, może to pogorszyć zaparcia.
Niemowlęta mogą również dostać zaparć, jeśli zjedzą zbyt dużo bananów. Umiar i różnorodność owoców i warzyw dla Twojego malucha to klucze.
2. Guma do żucia
To nieprawda, że połknięcie gumy zajmuje siedem lat. Prawdą jest jednak, że jeśli połkniesz wiele kawałków gumy w krótkim czasie lub jeśli połkniesz kilka kawałków gumy razem z innymi niestrawnymi pokarmami, takimi jak nasiona, może to spowodować powstanie masy, która w rzadkich przypadkach blokuje przewód pokarmowy. Ta blokada przewodu pokarmowego może powodować zaparcia. Dzieci poniżej 5 roku życia nie powinny w ogóle żuć gumy, a jeśli już żujesz gumę, trzymaj się tylko jednego lub dwóch kawałków dziennie – i wyrzuć je, gdy skończysz żuć.
3. Kofeina
Podobnie jak banany, kofeina może działać w obie strony.
Kofeina jest środkiem pobudzającym, który może spowodować, że dana osoba będzie miała więcej stolca lub w nadmiarze biegunkę .
Jeśli osoba jest odwodniona, kofeina zawarta w kawie, czarnej herbacie, coli i czekoladzie może pogorszyć zaparcia.
4. Gluten
Gluten to białko występujące w pszenicy, żyto i jęczmieniu.
Gluten nie powoduje zaparć u wszystkich, ale może być problematyczny dla niektórych osób, które mają na niego wrażliwość lub alergię lub mają chorobę autoimmunologiczną zwaną celiakią .
Osoby z celiakią muszą unikać wszystkich produktów zawierających gluten.
Jeśli uważasz, że masz nadwrażliwość na gluten bez celiakii i może to powodować zaparcia, porozmawiaj ze swoim lekarzem.
Dostępnych jest wiele produktów bezglutenowych, które mogą zastąpić chleb i makaron, które zazwyczaj zawierają gluten.
5. Biały ryż
Biały ryż może powodować zaparcia. Jest duża różnica między ryżem białym a brązowym.
Biały ryż może powodować zaparcia, ponieważ łuska, otręby i zarodki zostały usunięte . To tam jest cały błonnik i składniki odżywcze!
Brązowy ryż może pomóc złagodzić zaparcia, ponieważ łuska, otręby i zarazki nie zostały usunięte .
Brązowy ryż jest dobrym źródłem pełnych ziaren i zawiera około 3,5 g błonnika i 5 gramów białka w 1 filiżance.
6. Persymona
Persimmon to owoc popularny w Azji, choć nie tak powszechnie znany w USA
Słodkie persymony są zwykle OK, ale bardziej cierpkie persimmons zawierają duże ilości garbników, które mogą spowolnić przepływ pokarmu przez jelita i zaostrzyć zaparcia.
Jeśli jesz persymony, trzymaj się słodkiej odmiany.
7. Czerwone mięso
Jest wiele powodów, aby unikać czerwonego mięsa. Czerwone mięso może powodować zaparcia i może powodować zaparcia z kilku powodów. Czerwone mięso:
Zawiera dużo tłuszczu, więc jego przetworzenie przez przewód pokarmowy trwa dłużej
Ma twarde włókna białkowe, które mogą być trudne do strawienia przez żołądek
Jest bogaty w żelazo, które może powodować zaparcia
Ogranicz spożycie czerwonego mięsa, aby uniknąć zaparć.
8. Biały chleb
Podczas gdy chleb pełnoziarnisty może pomóc złagodzić zaparcia, biały chleb może je wywołać lub pogorszyć. Dotyczy to również innych produktów z dużą ilością białej mąki, takich jak
bułeczki,
krakersy i
precelki.
W przeciwieństwie do pełnych ziaren, biała mąka nie zawiera błonnika. Te pokarmy są bogate w skrobię i mogą cię wspierać. Pamiętaj, aby wybierać produkty pełnoziarniste.
9. Alkohol
Podobnie jak kofeina , alkohol również może przyczyniać się do zaparć. Na przykład alkohol
jest odwadniający i
może spowolnić trawienie i podrażnić jelita, co może pogorszyć objawy zaparcia.
Ogranicz spożycie alkoholu i zamieniaj jeden napój alkoholowy ze szklanką wody lub nawet napojem sportowym (takim jak Gatorade lub Powerade) pomiędzy każdym napojem alkoholowym.
10. Czekolada
Czekolada jest nie-nie, szczególnie dla osób cierpiących na zespół jelita drażliwego ( IBS ).
Uważa się, że duża ilość tłuszczu w czekoladzie może spowolnić proces trawienia .
Uważa się, że dzieje się to poprzez spowolnienie skurczów mięśni (perystaltykę), a tym samym spowolnienie przepływu pokarmu przez jelita.
W jednym z badań naukowcy z Niemiec poprosili osoby, które cierpiały na zaparcia, o wymienienie pokarmów, o których myśleli, że je spowodowały. Najczęściej wymieniano czekoladę.
11. Niektóre suplementy
Wiele osób przyjmuje suplementy żelaza i wapnia , ponieważ starają się zachować zdrowie, ale te same suplementy mogą być przyczyną zaparć. W idealnym przypadku zdrowa, zbilansowana dieta powinna dostarczać wszystkich składników odżywczych, jakich potrzebuje dana osoba. Jeśli Twój lekarz zaleca przyjmowanie tych suplementów (na przykład osoby z niedokrwistością potrzebują żelaza, a kobiety zagrożone osteoporozą mogą potrzebować wapnia) , pamiętaj o dodaniu do diety pokarmów z dodatkowym błonnikiem, aby pomóc w zaparciach .
12. Produkty mleczne
W dużych ilościach produkty mleczne, takie jak mleko, ser, jogurt i lody, mogą powodować zaparcia u wielu osób. Może to być spowodowane samą mleczarnią lub kombinacją różnych rzeczy. Jednak laktoza w nabiale może powodować zwiększone gazy i wzdęcia , które mogą sprawić, że osoba poczuje się jeszcze gorzej, jeśli sprawy nie przebiegają prawidłowo. Jedno z badań irańskich dzieci w wieku od 1 do 13 lat wykazało, że produkty mleczne mogą być przyczyną ich zaparć. Prawie wszystkie dzieci (80%), które wyeliminowały z diety mleko krowie i przetwory mleczne, miały bardziej regularne wypróżnienia.
13. Fast food
Wszystkie te hamburgery i frytki mają niską zawartość błonnika i wysoką zawartość tłuszczu. Smażone potrawy przyczyniają się do zaparć. Nie wspominając już o fast foodach, które często nie mają dużej wartości odżywczej.
Zamiast fast-foodowego burgera i frytek wypróbuj te:
Zrób hamburgery w domu z chudego mielonego indyka, a jeszcze lepiej spróbuj wegetariańskiego kotleta i połóż go na pełnoziarnistej bułce.
Słodkie ziemniaki są bogate w błonnik rozpuszczalny, mają dużo składników odżywczych i pomagają łagodzić i zapobiegać zaparciom. Zamień więc tradycyjne frytki na pieczone frytki ze słodkich ziemniaków. Pozostaw na skórze, ponieważ ma najlepsze właściwości błonnika!
14. Przetworzona żywność i mrożone obiady
Wraz z fast foodami przetworzona żywność zawiera mało składników odżywczych i zwykle dużo tłuszczu. Wiele z nich zawiera również dużo soli. Przykłady pokarmów, których należy unikać, obejmują
chleb pszenny,
wypieki,
mrożone posiłki,
żetony i
hot dogi .
Wszystkie te pokarmy mogą powodować zaparcia, spowalniając pracę układu pokarmowego . Spróbuj przekąsić owoce i warzywa oraz produkty spożywcze w ich całej naturalnej postaci i upewnij się, że pijesz wystarczającą ilość wody, aby utrzymać normalną pracę układu trawiennego .
15. Frytki
Chipsy ziemniaczane są smaczne, ale mają wysoką zawartość tłuszczu (pokarmy o wysokiej zawartości tłuszczu mogą spowolnić trawienie), mają niską zawartość błonnika i brakuje prawie wszystkich innych składników odżywczych.
Często ludzie bezmyślnie podjadają frytki, wypełniając się.
Zamiast tego spróbuj przekąsić surowe warzywa, aby uzyskać satysfakcjonujące chrupanie z pokarmów bogatych w błonnik.