Kończymy ze stereotypami. Piękna i trwała opalenizna nie jest jedynie zasługą typu skóry. Wcale nie jest powiedziane, że jeśli jesteś blondynką albo szatynką o jasnej karnacji, to musisz opalić się na czerwono-różowy kolor, a w najlepszym razie brązowy odcień zniknie z Twojej skóry po kilkunastu dniach. Ogromny wpływ na to, jak będziesz wyglądała po kilku seansach kąpieli słonecznych ma to, co jesz. Poznaj 6 składników, które przyspieszą powstawanie opalenizny i sprawią, że będziesz się z niej cieszyć nawet kilka miesięcy po urlopie.
Witamina A działa na zasadzie naturalnej tarczy ochronnej przeciwko fotostarzeniu. Wzmacnia i uodparnia komórki na szkodliwe działanie promieni słonecznych. Maść z witaminą A łagodzi podrażnienia.
Gdzie znaleźć? W mleku, jajkach, serze, wątróbce, żółtych i pomarańczowych owocach.
Witamina E wspaniały składnik, zwłaszcza w zestawieniu z witaminą A. Wspomaga produkcję melaniny w czasie opalania. Przyspiesza procesy regeneracji komórek, zmniejsza stopień ich uszkodzenia przez wolne rodniki i zapewnia skórze elastyczność.
Gdzie znaleźć? W orzechach, olejach roślinnych, zielonych warzywach, kiełkach.