Table of Contents
ToggleCzym jest aspartam?
Aspartam to związek chemiczny, który stosowany jest powszechnie do osładzania różnorodnych produktów spożywczych – zastąpienie nim cukru pozwala na znaczne obniżenie kaloryczności potraw.
W składzie produktów spożywczych kryje się pod tajemniczą nazwą E951. Możesz go odnaleźć m.in. słodyczach, przekąskach, gotowych daniach. Przede wszystkim aspartam osładza jednak napoje typu light. Dlaczego lepiej sięgać właśnie po nie? O szkodliwości zwykłego cukru przeczytaj tu: http://piotreklasocki.pl/cola-zero-czy-aspartam-cie-zabije/
Aspartam a cukrzyca
Cukrzyca jest chorobą, która powoduje zaburzenia w produkcji i działaniu insuliny w organizmie. Chorzy przyjmują insulinę, ale także muszą pilnować swojej diety, a dokładniej unikać cukru.
Co mają więc wspólnego aspartam a cukrzyca? Otóż słodzik pozwala na uzyskanie słodkiego smaku bez ryzyka dla zdrowia diabetyka. Dlatego też jest powszechnie wykorzystywany w produktach typu light oraz tych tworzonych specjalnie dla cukrzyków.
Aspartam – szkodliwość substancji
Zanim jakakolwiek substancja zostanie dopuszczona do powszechnego obiegu, jest badana przez odpowiednie instytucje naukowe – zwłaszcza jeżeli mówimy o substancji, która ma być wykorzystywana w produktach spożywczych. Aspartam został przebadany najpierw przez FDA (Food and Drug Administration, czyli Agencję Żywności i Leków) w 1979, które pozwoliło na wprowadzenie słodzika na rynek amerykański. Podobne badania przeprowadził też Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, który również dopuścił aspartam do obiegu na rynku europejskim.
Instytucje te po wielu testach określiły aspartam jako bezpieczny dla zdrowia.
Aspartam – jak każda substancja – jest szkodliwy, ale jedynie spożywany w nadmiarze. Dla tego słodzika bezpieczną dawką jest 40 mg/kg ciała. Więcej informacji na temat wpływu aspartamu na zdrowie znajdziesz tutaj: https://dietetycy.org.pl/aspartam-czy-na-pewno-jest-szkodliwy
Aspartam – rakotwórczość
Dietetycy i inne osoby zdrowego trybu życia często nawołują do porzucenia aspartamu, twierdząc, że może on powodować różnorodne nowotwory. Czy słodzik ten jest jednak rzeczywiście aż tak szkodliwy? Rakotwórczość aspartamu nie została udowodniona żadnymi wiarygodnymi badaniami!
Więcej o badaniach dotyczących potencjalnej kancerogenności aspartamu przeczytasz tu: http://www.blognazdrowie.pl/aspartam-a-rakotworczosc/