Badanie poziomu cukru we naturze – na czym polega i jak o je sprawić?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp
Badanie poziomu cukru we krwi – na czym polega i kiedy warto je wykonać?

Badanie poziomu cukru we krwi – na czym wierzy i gdy o je spełnić? Badanie poziomu glukozy we krwi to jakieś z pierwszych badań diagnostycznych. Pozwoli ono zapobiegać poważnym schorzeniom trzustki, takim jak cukrzyca, i sprawnie je działać. Dowiedz się, kiedy udać się na poszukiwanie, a oraz która jest podstawa poziomu cukru na czczo i po jedzeniu.

Badanie poziomu cukru we krwi – na czym wierzy i gdy o je spełnić?

Kiedy zbadać poziom glukozy?

Niektóre symptomy powinny nas szczególnie zaniepokoić. Przylegają do nich:

osłabienie,
nadmierne pragnienie,
zwiększona potliwość,
silne uczucie głodu,
kołatanie serca,
senność,
zmęczenie,
nawracające infekcje.

Kto powinien prowadzić badanie poziomu glukozy? Każdy młody człowiek – raz w roku (szczególnie kobiety po 45. roku życia), kobiety w ciąży – między 24. a 28. tygodniem (w sensu wykrycia cukrzycy ciążowej), a oraz osoby z części zwiększonego ryzyka, m.in.:

przechodzące na nadciśnienie tętnicze,
borykające się z nadwagą,
unikające wysiłku fizycznego,
po przebytej cukrzycy ciążowej,
u których żyje podejrzenie cukrzycy,
ze zdiagnozowanym zespołem policystycznych jajników lub chorobą sercowo-naczyniową.
Gdy się przygotować do badania poziomu cukru?

Badanie poziomu glukozy kształtuje się na czczo 12 godzin po spożyciu ostatniego posiłku. Najlepiej dobrać się na nie przed śniadaniem i zwolnić z wcześniejszej aktywności fizycznej. Glukoza to cukier, jaki stanowi pobierany i zmniejszany podczas każdej sytuacje ruchu, wynik badania może zatem zaprezentować się zaniżony. Dobę przed testem warto również unikać tłustych posiłków i przetworzonych przekąsek.

Jak prowadzi badanie?

Badanie poziomu glukozy polega na uzyskaniu próbki krwi z były łokciowej lub opuszki palca. Można zrobić i test obciążenia glukozą, który polega na sprawdzeniu poziomu cukru we krwi na czczo, a następnie po 1 lub 2 godzinach po doustnym podaniu 75 g glukozy. Jeżeli organizm jest prawidłowo, po terminie tego momentu poziom cukru wraca do zasady. Jak nie, istnieje to dowód do dalszej diagnostyki pod kątem podejrzenia cukrzycy, chorób trzustki, przysadki mózgowej bądź nadnerczy.

Norma cukru na czczo (u osób młodych): 70-110 mg/dl (3,9-6,1 mmol/l)

Norma cukru po jedzeniu (u osób młodych): < 140 mg/dl (7,8 mmol/l)

Dlaczego poziom cukru rośnie po zjedzeniu posiłku?

Poziom glukozy wzrasta po posiłku, co w konsekwencji kieruje do uwolnienia insuliny (tzw. poposiłkowej) przez trzustkę. Insulina odpowiada za transport glukozy z naturze do tkanek – wnika ona do ich wnętrza, natomiast jej nadmiar magazynowany jest w wątrobie. Norma cukru po jedzeniu jest to inna od jego stylu na czczo. Gdy glukozy we krwi jest za mało, podchodzi do tzw. hipoglikemii, której faktami są bóle głowy, nerwowość czy drgawki. Długotrwały stan hipoglikemii może wywołać nawet do śpiączki.

Gdy poziom cukru wzrośnie, możemy stwierdzić objawy hiperglikemii. Przylegają do nich: wzmożone pragnienie, częste oddawanie moczu, osłabienie i ograniczona ostrość widzenia. W obecny ćwicz organizm opowiada o zbyt wysokim stopniu glukozy, którą używa wydalić. Nagły, odkładający się stan hiperglikemii może prowadzić niewydolnością poszczególnych organów, uszkodzeniem mózgu albo nawet śpiączką.

 

zobacz również Badanie poziomu cukru we krwi – na czym polega i kiedy warto je wykonać?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Never miss any important news. Subscribe to our newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *