Co jeść aby nie chorować zimą?

Co jeść aby nie chorować zimą?

Lato już dawno za nami, jesienne słoty i deszcz ustąpiły miejsca śniegowi i lodowi. Z głębin szaf na wieszaki wróciły ciepłe czapki i rękawiczki. Zima, a szczególnie jej lekka i mokra odmiana wiąże się z pojawieniem dużej ilości bakterii i zarazków. Podatne na przeziębienia organizmy szybko poddają się chorobotwórczym zarazkom. Warto więc szczególnie zadbać o wzmocnienie naszej odporności w tym czasie. Jaki rodzaj odżywiania może okazać się najbardziej pomocny przy przeciwstawianiu się zimie i jej chorobom?

Najczęściej w sytuacji przeziębienia swoje kroki kierujemy do apteki i kupujemy tak mocno reklamowane leki i suplementy. Faszerując się chemią i zużywając setki chusteczek czekamy aż choroba minie. Są jednak skuteczniejsze metody nabycia dodatkowej odporności, która dodatkowo zaoszczędzi sporo grosza w naszym portfelu.

 Są jednak skuteczniejsze metody nabycia dodatkowej odporności

Są jednak skuteczniejsze metody nabycia dodatkowej odporności

Warzywa i owoce oraz inne naturalne produkty mogą stać się skuteczną bronią przed przeziębieniem. Warto więc włączyć je do swojego zimowego jadłospisu. Wiadomo, że w tym okresie dostęp do świerzych owoców i warzyw jest trudny lecz z powodzeniem możemy korzystać z mrożonek. Dobra mrożonka nie ustępuje bowiem świeżym warzywom.

W okresie zimowym warto zadbać o dostarczenie większej ilości witaminy C. Zdecydowanie poprawia odporność organizmu oraz skraca czas trwania przeziębienia. Źródłem bogatym w tą witaminę są owoce cytrusowe, czarna porzeczka, czerwona papryka, brukselka, ziemniaki, brokuły, cebula, czerwona kapusta lub szpinak. Wybór jest naprawdę imponujący, ponadto takie źródło witaminy C jest o wiele bardziej przyswajalne dla organizmu ludzkiego niż sztuczne tabletki.

Witamina A to kolejny bardzo pomocny w walce z przeziębieniem mikroelement. Duże jej ilości odnajdziecie w mięsie, jajkach oraz przetworach mlecznych. W warzywach występuje w marchewce, papryce czerwonej, pomidorach oraz brokułach.

Nieocenionym pomocnikiem podczas zimowych wojarzy z grypą i przeziębieniem jest czosnek. Owszem jego smak i zapach dla niektórych bywa koszmarny (choć są też i tacy, którzy go uwielbiają). Czosnek jest naturalnym antybiotykiem i jest bardzo pomocny przy zwalczaniu pierwszych objawów przeziębienia. Działa antybakteryjnie i grzybobójczo. Warto spożywać go szczególnie w postaci świeżej i nieprzetworzonej. Wtedy najmocniej wykazuje swoje dobroczynne właściwości. Jak dodatek do zup (np: żurek, barszcz) w znacznym stopniu traci swojej właściwości.

Kolejnym warzywem pomocnym w naturalnym leczeniu przeziębienia jest cebula. Jej działanie jest podobne do działania czosnku, działanie antybakteryjnie, grzybobujczo a w formie syropu ma zastosowanie w leczeniu infekcji gardła, nawilża je i ułatwia odkrztuszanie.

Miód to kolejny sprzymierzeniec w walce zimowymi bakteriami jest miód. Ten najwłaściwszy to lipowy, spadziowy, wrzosowy lub akacjowy. Uznawany za naturalną szczepionkę wydajnie wzmacnia odporność organizmu.

Zimą warto zwrócić większą uwagę na spożywanie większej ilość probiotyków. Ich duże ilość odnajdziemy w jogurtach kefirach i maślankach. Normują florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym. Podnosząc odporność chronią przed infekcjami.