Czerwona herbata – pogromca zbędnych kilogramów

Czerwona herbata – pogromca zbędnych kilogramów

Chińczycy już wieki temu odkryli moc drzemiącą w herbacie. My Europejczycy dopiero uczymy się, jak ją pić, bo co do tego, że warto, nie ma żadnych wątpliwości. Herbata ma wiele właściwości służących naszemu zdrowiu i dobremu samopoczuciu. Również w odchudzaniu picie herbaty odgrywa dość znaczącą rolę.

Właściwości przyspieszające utratę wagi, ma przede wszystkim herbata czerwona. Zawiera ona więcej enzymów i polifenoli niż np. herbata czarna, czy nawet zielona. Składniki te przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej, ułatwiają trawienie, regulują poziom cholesterolu oraz wydzielanie żółci. To jednak nie jedyne jej walory. Herbata czerwona jest bogata w związki mineralne i mikroelementy substancji takich jak teina, wapń, fluor, mangan, białko i olejki eteryczne.

działa jak odtrutka po wypiciu alkoholu

działa jak odtrutka po wypiciu alkoholu

Dzięki temu zwiększa wydzielanie enzymów trawiennych, pobudza pracę jelit i przyspiesza metabolizm. Ponadto jej regularne spożywanie reguluje pracę całego układu pokarmowego, oczyszcza organizm z toksyn, wspomaga pracę wątroby. Herbata wykazuje również właściwości moczopędne i działa jak odtrutka, na przykład po wypiciu alkoholu, przyspieszając jego trawienie i łagodząc skutki nadmiernego spożycia. Do listy pozytywnych oddziaływań czerwonej herbaty na organizm, trzeba jeszcze koniecznie dodać to, że poprawia pamięć, koncentrację, krążenie krwi, obniża ciśnienie, wzmacnia odporność organizmu, poprawia nastrój a nawet zapobiega próchnicy, dzięki zawartemu w niej fluorowi.

 

 3-10 kilogramów w ciągu miesiąca

3-10 kilogramów w ciągu miesiąca

Skuteczności czerwonej herbaty w walce z nadwagą dowodzą badania francuskich naukowców. Wykazali oni, że osobom spożywającym napój, udało się obniżyć cholesterol średnio o 25%, bez żadnych skutków ubocznych. Ponadto aż 88% badanych, którzy regularnie pili czerwoną herbatę, schudło od 3-10 kilogramów w ciągu miesiąca. Wynik ten jest imponujący.
Herbata czerwona produkowana jest głównie w Chinach i Tajwanie. Liście herbaty zbiera się z krzaków i bezpośrednio po zbiorze poddaje obróbce. Herbata czerwona zyskuje swą charakterystyczną barwę – czerwone koniuszki liści – dzięki krótszemu, niż w przypadku herbat czarnych, procesowi fermentacji. Ma lekko korzenny smak i specyficzny aromat, porównywany czasem z wonią wilgotnej ziemi.

 

Ważne jest, by przy wyborze herbaty, kierować się jej naturalnością

Ważne jest, by przy wyborze herbaty, kierować się jej naturalnością

Ważne jest, by przy wyborze herbaty, kierować się jej naturalnością. Najlepiej jest wybrać herbatę w postaci suszonych liści, gdyż jest ona

. Warto kupować herbaty w specjalistycznych sklepach lub herbaciarniach, by mieć pewność, że nie zawiera ona żadnych sztucznych dodatków i że jej walory smakowe oraz zdrowotne będą właśnie takie, jakich się spodziewamy.
Równie ważne, jak produkcja i wybór odpowiedniego produktu, jest parzenie herbaty. Jak zatem zrobić to właściwie?

Oto prosty przepis:

Małą łyżeczkę liści herbaty wsypujemy do filiżanki i zalewamy wrzątkiem. Napar pozostawiamy pod przykryciem przez około 5 minut. Zaleca się dostosowanie czasu parzenia do wielkości liści herbaty: drobne – około 3 minut, zaś duże i grube – około 7 minut.

Prawidłowo zaparzona herbata ma na wierzchu charakterystyczną piankę. Herbatę powinno pić się bezpośrednio po przygotowaniu, ale bez żadnych dodatków, które mogłyby zneutralizować jej lecznicze działanie. Zaleca się spożywanie co najmniej trzech filiżanek dziennie tak przygotowanego naparu, pół godziny po posiłku.

 

 Herbatę powinno pić się bezpośrednio po przygotowaniu

Herbatę powinno pić się bezpośrednio po przygotowaniu

Chińczycy, którzy są niewątpliwymi znawcami tematu, twierdzą, że regularne picie czerwonej herbaty, jest codzienną dawką leku, która chroni nas przed chorobami, poprawia samopoczucie a nawet humor. Być może warto spróbować i przekonać się o efektach „na własnej skórze”.