Dieta bezglutenowa w pudełku? To może się udać!

Dieta bezglutenowa w pudełku? To może się udać!

Konieczność zrezygnowania z obecności glutenu w codziennej diecie może przerosnąć, zwłaszcza jeśli dotychczas można było jeść wszystko bez ograniczeń. Obowiązek ścisłego kontrolowania składu spożywanych produktów, a także wprowadzenia zmian w swojej kuchni sprawia, że wiele osób poszukuje pomocy w tej dziedzinie. Na szczęście można skorzystać z usług cateringowych, które znacznie ułatwiają żywienie bez glutenu.

Dieta gluten free w cateringu dietetycznym – na czym polega?

Ograniczenie lub całkowite wyeliminowanie glutenu z diety oznacza przede wszystkim gruntowną przebudowę codziennych posiłków. Nie mogą one bazować na obecności tradycyjnych i powszechnie stosowanych mąk – pszennej, żytniej czy razowej. W praktyce dieta bezglutenowa polega na zmianie pieczywa, makaronów, produktów mącznych i wszelkich innych artykułów spożywczych na takie, które w swoim składzie nie zawierają glutenu. Wymaga to zaangażowania dużej uwagi w weryfikację etykiet i wybierania produktów pochodzących wyłącznie ze sprawdzonych źródeł. Nic więc dziwnego, że wiele osób decyduje się na wsparcie, jakim jest catering dietetyczny. Dobrym przykładem takiej firmy jest Dietykieta.

Dieta pudełkowa – wsparcie dla bezglutenowców!

Wybierając profesjonalny catering dietetyczny, można liczyć na starannie komponowane posiłki oraz uwzględnienie indywidualnych wymagań i potrzeb klientów. Tak właśnie działa Dietykieta, której pełna oferta znajduje się pod adresem: www.dietykieta.pl. Składając zamówienie na dania pudełkowe, można więc zasygnalizować preferowany brak glutenu i – po otrzymaniu posiłku – spożyć go bez obaw o to, że zaszkodzi zdrowiu.

Kiedy warto skorzystać z usług cateringowych?

Nie tylko osoby, które rozpoczynają swoją przygodę z dietą bezglutenową, docenią możliwości, jakie kreuje catering dietetyczny. Ułatwi on wiele sytuacji i przyda się na przykład, gdy:

· organizowana jest impreza dla większej ilości osób, podczas której obecni będą goście nietolerujący glutenu – wtedy bez obaw można podać im dania zamówione w specjalnej firmie, która przywiezie je pod wskazany adres i zadba o bezpieczeństwo ich składu,

· przechodzi się na dietę eliminującą gluten i nie do końca wie się, co można spożywać – wtedy catering pozwala płynnie przejść z klasycznego sposobu żywienia na nowy i dotychczas nieznany,

· podczas wyjazdów, gdy nie chce się tracić czasu na samodzielne gotowanie, a jedzenie na mieście wydaje się ryzykowne,

· w pracy – posiłki bezglutenowe dostarczane do pracy to świetne ułatwienie codziennego życia i jednoczesna dbałość o dobrą kondycję fizyczną oraz samopoczucie.

Catering dietetyczny – jak to działa?

Cała procedura zamawiania jedzenia i jego odbioru jest bardzo prosta. Wystarczy złożyć dyspozycję na określoną ilość posiłków w miesiącu lub tygodniu – można wykupić pakiet dań i nie myśleć o gotowaniu przez dłuższy czas! Zgłaszając wymóg braku glutenu w potrawach, zyskuje się pewność, że dania będą bezpieczne i nie zaszkodzą osobom na diecie. Posiłki dostarczane są we wskazane miejsce i cieszą smakiem, ładnym wyglądem oraz starannie skomponowanym składem.