Jeśli sądziliście, że weekend to czas najlepszy na oderwanie od pracy, nadrobienie zaległości z całego tygodnia, czy po prostu błogie lenistwo, być może macie rację. Okazuje się jednak, że tak, jak do realizacji wszystkich wspomnianych pomysłów, weekend równie dobrze nadaje się do … odchudzania. Tak przynajmniej sądzą zwolennicy tzw. diety strukturalnej. Jej twórcą jest specjalista zdrowego żywienia dr Marek Bardadyn. Proponuje on oczyszczanie organizmu przez kilka kolejnych dni np. od piątku do niedzieli. Możliwe jest także stosowanie diety przez dłuższy okres czasu lub wprowadzenie niektórych jej elementów do jadłospisu, na stałe.
Prawdą jest to, że obecnie wciąż pojawiają się nowe diety i cudowne sposoby na zrzucenie kilku zbędnych kilogramów. Czym zatem różni się dieta strukturalna od innych? Warto przyjrzeć się bliżej wadom i zaletom tej propozycji, by przekonać się, czy jej stosowanie będzie zdrowe i przyniesie zamierzony efekt właśnie nam.
Oto krótka charakterystyka diety strukturalnej.
Jej niewątpliwe zalety są następujące: nosi nazwę strukturalnej, bo jej działanie polega na wzmocnieniu struktury tkanek poprzez pobudzanie aktywności tkanki łącznej, jednej z najważniejszych tkanek naszego organizmu jej głównym celem jest oczyszczenie organizmu z toksyn dodatkową korzyścią jest utrata średnio jednego kilogram wagi w ciągu dwóch dni opiera się na spożywaniu koktajli, łatwych do przygotowania nie wymaga dużej ilości czasu na przygotowanie potraw koktajle są bardzo mało kaloryczne, a jednocześnie dostarczają wielu składników odżywczych, mają też niski indeks glikemiczny koktajle sporządza się bezpośrednio przed spożyciem, a pije się w porach posiłków bazuje na naturalnych produktach
podstawowe produkty stosowane w diecie to:
- pestki i orzechy,
- tłuszcze roślinne,
- warzywa i owoce,
- zboża i produkty zbożowe,
- pełnowartościowe białko : chude mięsa, drób, chudy nabiał
Kuracja nie powoduje efektu jo-jo, gdyż kilkudniowe spożywanie koktajli nie powoduje spowolnienie przemiany materii, a czasem wręcz ją przyspiesza koktajle dają uczucie sytości, dlatego stosując dietę nie odczuwamy głodu dodatkowe warunki towarzyszące spożywaniu koktajli to picie 1,5l wody dziennie, regularne jedzenie 4-5 posiłków dziennie, gotowanie i pieczenie zamiast smażenia oraz zwiększenie aktywności fizycznej.
Widoczne efekty diety to
- spadek wagi,
- redukcja cellulitu,
- poprawa stanu skóry i błon śluzowych,
- wydalenie toksyn i wzmocnienie naczyń krwionośnych i poprawa odporności.
Gotowe jadłospisy dr Bardadyna są dostępne w czterech wariantach: 800, 1200, 1600 lub 2000 kcal
Wady diety strukturalnej
Jak każda dieta, również i dieta strukturalna nie jest pozbawiona wad, o których należy pamiętać.
Najważniejsze z nich to:
- zbyt mała kaloryczność, zwłaszcza w wariancie 800 i 1200 kcal
- dostarczanie zbyt małej ilości białka, dlatego nie jest odpowiednia dla osób młodych, mogłaby hamować rozwój
- trudny dostęp do składników eliksirów (np. melasa trzcinowa, morszczyn, mleko ryżowe)
- dość wysoka cena składników eliksirów
- to, że dieta nie jest zindywidualizowana i nie uwzględnia specyfiki każdego organizmu
Jeżeli już decydujemy się na stosowanie tej właśnie diety, warto wiedzieć, że polecane w niej eliksiry, prócz oczyszczania z toksyn, mogą dawać różne efekty dodatkowe:
- czekoladowy- wzmacnia układ nerwowy
- wiśniowy- odmładza i redukuje zmarszczki
- żółty- oczyszcza z toksyn i nadmiaru cholesterolu
- zielony- odchudza i przyspiesza przemianę materii
- biały- jest hipoalergiczny, przeciwdziała osteoporozie
- pomarańczowy- uzupełnia składniki mineralne i witamin
Przykładowe przepisy na wspomniane eliksiry to np.:
Eliksir Fioletowy
Miksujemy:
- 200 ml mleka sojowego, ryżowego lub owsianego
- 100 g czarnych jagód lub borówek amerykańskich
- 1 morelę suszoną
- ½ łyżeczki syropu klonowego
- 1 łyżeczkę sezamu
- 1 łyżeczkę orzechów włoskich
Eliksir Wiśniowy
Miksujemy:
- 200 ml mleka sojowego
- 100 g wiśni (świeżych lub mrożonych)
- 2 łyżeczki zarodków pszennych
- 1 łyżeczkę melasy trzcinowej
- ½ łyżeczki skrzypu
Eliksir Żółty
Miksujemy:
- 1 szklankę (200 ml) soku brzozowego
- 1 plaster ananasa
- ½ jabłka /ok. 80g, bez skórki/
- 1 łyżeczkę ziaren słonecznika
- 1 łyżeczkę nasion dyni
- 1 łyżkę otrąb pszennych