Słodki i zdrowy dodatek do kanapek lub białego sera. Przepis na dżem z aronii jest bardzo łatwy a sam dżem z aronii niezwykle pożywny i pożyteczny dla naszego organizmu szczególnie zimą.
Table of Contents
ToggleSkładniki na dżem z aronii
– 1kg aronii
– 1/2kg kwaśnych jabłek (najlepiej antonówek)
– dag cukru
– kawałek cynamonu
– kilka goździków
Sposób przygotowania dżemu z aronii
- Umyj i osusz owoce aronii. 1/2kg aronii zmiażdż i przełóż do garnka, a następnie dodaj cukier i goździki.
- Gotuj na małym ogniu mieszając.
- Gdy syrop się zagotuje dodaj do niego pozostałe owoce aronii i ponownie zagotuj.
- Po zagotowaniu zestaw z ognia na kilka minut.
- Umyte i obrane jabłka pokrój w nieduże kawałki, a następnie włóż do rondelka (innego od tego, w którym są aronie), dodaj łyżkę wody i cynamon.
- Całość duś na małym ogniu do całkowitego rozgotowania owoców.
- Ponownie zagotuj aronie i gdy masa nabierze szklistości dodaj do niej uduszone jabłka.
- Całość duś przez chwilę mieszając.
Gorący dżem z aronii przełóż do wyparzonych słoików, które należy szybko zamknąć.
1 thought on “Dżem z aronii – przepis”
Coś w tym przepisie jest nie tak, dżem miał jakąś dziwną konsystencje