Dżem z aronii – przepis

Dżem z aronii – przepis

Słodki i zdrowy dodatek do kanapek lub białego sera. Przepis na dżem z aronii jest bardzo łatwy a sam dżem z aronii niezwykle pożywny i pożyteczny dla naszego organizmu szczególnie zimą.

Dżem z aronii - przepis

Dżem z aronii – przepis

Składniki na dżem z aronii

– 1kg aronii
– 1/2kg kwaśnych jabłek (najlepiej antonówek)
– dag cukru
– kawałek cynamonu
– kilka goździków

Sposób przygotowania dżemu z aronii

  1. Umyj i osusz owoce aronii. 1/2kg aronii zmiażdż i przełóż do garnka, a następnie dodaj cukier i goździki.
  2. Gotuj na małym ogniu mieszając.
  3. Gdy syrop się zagotuje dodaj do niego pozostałe owoce aronii i ponownie zagotuj.
  4. Po zagotowaniu zestaw z ognia na kilka minut.
  5. Umyte i obrane jabłka pokrój w nieduże kawałki, a następnie włóż do rondelka (innego od tego, w którym są aronie), dodaj łyżkę wody i cynamon.
  6. Całość duś na małym ogniu do całkowitego rozgotowania owoców.
  7. Ponownie zagotuj aronie i gdy masa nabierze szklistości dodaj do niej uduszone jabłka.
  8. Całość duś przez chwilę mieszając.

Gorący dżem z aronii przełóż do wyparzonych słoików, które należy szybko zamknąć.

  1. klara
    20 lutego 2013 o 22:01 ()

    Coś w tym przepisie jest nie tak, dżem miał jakąś dziwną konsystencje