Genodieta, czyli jak zdrowo optymalizować wagę

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Otyłość stała się na przestrzeni ostatnich lat jedną z najczęściej komentowanych przez specjalistów chorób cywilizacyjnych. W ostatnim czasie statystyki dotyczące Polaków jednoznacznie wskazują na lawinowy wzrost osób zagrożonych chorobami będącymi powikłaniami nadmiernego wzrostu masy ciała. Kwestia ta, niegdyś dotycząca głównie osób dorosłych w średnim wieku, teraz dotyczy również coraz większego odsetka dzieci i młodzieży w wieku szkolnym. Ponad połowa kobiet w Polsce i niemal trzy czwarte mężczyzn aktualnie cierpi na otyłość lub w ciągu najbliższych lat zostanie ona u nich zdiagnozowana.

Zdrowe odchudzanie, a Twoje DNA

Do najgroźniejszych powikłań zbyt dużej masy ciała należy miażdżyca, nadciśnienie tętnicze oraz cukrzyca. W aktualnej sytuacji niezbędne jest więc podjęcie odpowiednich kroków, które ten negatywny trend odwrócą. Niestety wiele osób z nieustalonych przyczyn nie może zoptymalizować swojej wagi korzystając z powszechnie uznanych za skuteczne programów żywienia, innym zaś grozi utrata witalności, odporności i szybki powrót do dawnej wagi.

Nie istnieje optymalny dla każdego plan żywienia, który bez negatywnych efektów pozwala na stałe obniżyć masę ciała. Na początku XXI wieku włoskie środowisko związane z nutrienetyką opatentowało genodietę, a więc badanie genów odpowiedzialnych za metabolizm kluczowych składników odżywczych. Dieta DNA umożliwia trwałą redukcję masy ciała dzięki określeniu indywidualnego profilu metabolicznego. Wynik badania udostępniany po wykonaniu testu Genodiet ® Completo na Zdrowegeny.pl umożliwia stworzenie planu żywienia dostosowanego do indywidualnego zapotrzebowania każdego pacjenta, co zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Genodiet ® bada przede wszystkim geny pełniące kluczową rolę w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów oraz tzw. gen otyłości – FTO, który w swoim negatywnym wariancie utrudnia uzyskanie prawidłowej masy ciała. Gen PPAR-γ jest z kolei genem regulującym metabolizowanie węglowodanów i tłuszczów, a informacja dostępna po jego analizie może być bezcenna, gdyż informuje o poprawnej proporcji tych składników w posiłkach osoby badanej. Kontrolowanie skłonności, które wykazało badanie powyższych genów, jest kluczem do sukcesu w walce o zdrowie pacjenta.

Wystarczy korzystać z zaleceń dietetycznych uzyskanych po analizie wyniku oraz zainwestować czas w aktywność fizyczną by osiągnąć pożądane rezultaty. Dieta, której podstawą są badania genetyczne, skutecznie zabezpiecza nas przed otyłością i jej powikłaniami, tym bardziej jeśli jesteśmy nosicielami niekorzystnych wariantów genów metabolicznych – mówi Magdalena Sikora, genetyk portalu zdrowegeny.pl

Dieta DNA gwarantuje odporność i witalność na najwyższym poziomie

Genodiet ® dzięki szerokiemu zakresowi badanych genów metabolicznych, nie tyle optymalizuje wagę, co reguluje najistotniejsze procesy naszego organizmu. Dzięki temu poprawia się nasze samopoczucie i ogólny stan zdrowia. Genodiet ® Completo wykrywa te warianty genetyczne, które wiążą się z metabolizowaniem takich niezbędnych dla człowieka związków jak wapń, kwas foliowy, czy witamina D. Informacja o własnych predyspozycjach pozwala na zmodyfikowanie jadłospisu tak, by spełniał on swoją rolę możliwie najdokładniej. Dzięki temu pacjenci korzystający z genodiety mogą uniknąć zachorowania na choroby dietozależne – np. cukrzycę, osteoporozę, miażdżycę, czy zawał serca. Dieta DNA to również sposób na wzmocnienie odporności, co chroni pacjenta przed infekcjami i ogranicza wystąpienie chorób autoimmunologicznych.

Genodiet ® Completo wykrywa również nasze zdolności antyoksydacyjne, a więc wydolność organizmu w pozbywaniu się wolnych rodników i toksyn, co ma kluczową rolę w profilaktyce chorób nowotworowych. Zaburzony proces detoksykacji jest groźny, należy więc suplementować te pokarmy, które zawierają w sobie optymalną ilość przeciwutleniaczy. Odpowiedni moduł badania zapewnia również wykrycie genetycznych predyspozycji do nadwrażliwości i nietolerancji pokarmowych m.in. gluten, laktozę, czy kofeinę, które niezdiagnozowane mogą prowadzić do poważnych powikłań.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Never miss any important news. Subscribe to our newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *