Kolcowój pospolity to krzew rosnący na terenie Azji Wschodniej, którego owoce nazywane są wilczą jagodą, nazwa handlowa to goji. To określenie wilczej jagody wywołało trochę zamieszania, ponieważ polska wilcza jagoda jest trująca. Tymczasem goja ma niezwykłe właściwości lecznicze.
Table of Contents
ToggleCo zawierają owoce goji?
Skład tych niezwykłych owoców jest tak bogaty, że zostały uznane za najzdrowszy produkt na ziemi. Przede wszystkim uprawiana jest na terenach czystych ekologicznie, proces zbierania i suszenia zapewnia zachowanie wszystkich właściwości. Niewielkie owoce goji kryją w sobie ogromne bogactwo składników:
- 6 podstawowych witamin (szczególnie wysoka zawartość witaminy C)
- duża zawartość antyoksydantów,
- 18 aminokwasów (8 z nich nie produkuje organizm człowieka),
- polisacharydy,
- monosacharydy,
- beta-karoteny,
- nienasycone kwasy tłuszczowe,
- 21 pierwiastków śladowych.
Żadna inna roślina nie może pochwalić się tak bogatym składem, dlatego owoce goji od tysiącleci stosowane są w medycynie wschodniej i są symbolem długowieczności.
Źródło: sklep.kenayag.com.pl – suplementy
Zastosowanie jagody goji
Bogactwo składników jagód goji determinuje ich wpływ na organizm człowieka. Duża zawartość witaminy C i mikroelementów wpływa na podniesienie odporności organizmu i chroni przed różnego rodzaju infekcjami. Antyoksydanty zwalczają wolne rodniki i spowalniają proces starzenia.
Zawarte w goji beta-karoteny doskonale wzmacniają wzrok i chronią oczy przed negatywnym wpływem promieni UV. Pozostałe składniki pozytywnie wpływają na stan kości i stawów, obniżają poziom cukru i złego cholesterolu, pozytywnie wpływają na pracę serca.
Zawarte w owocach goji polisacharydy odgrywają bardzo ważną rolę w zwalczaniu chorób nowotworowych. LBP, czyli bioaktywny kompleks polisacharydowy zmniejsza ilość komórek nowotworowych, a w niektórych wypadkach prowadzi do ich zaniku. Pacjent nie musi przechodzić uciążliwej radio lub chemioterapii. Oczywiście suszone owoce jagody skuteczne są we wczesnych stadiach choroby. Pomocne są w przypadku chorób nowotworowych:
- żołądka,
- wątroby,
- prostaty,
- płuc,
- niektórych białaczek.
Niewielkie ilości suszonych owoców przyjmowanych codziennie wystarczają, by ochronić się przed wieloma chorobami.