Jaki zestaw garnków wybrać do swojej kuchni? Podpowiadamy

Jaki zestaw garnków wybrać do swojej kuchni? Podpowiadamy

Gdy planujemy wyposażyć kuchnię od A do Z, stajemy przed trudnym zadaniem wybrania garnków. W sklepie z półek zerkają na nas najróżniejsze modele, które różnią się nie tylko wyglądem, ale i wielkością oraz materiałami, z których zostały wykonane. Jak więc wybrać te, które będą najlepiej odpowiadać naszym potrzebom?

Zestawy garnków – typy

Zanim przejdziemy do specyfikacji garnków, należy wspomnieć, że w tej chwili wyróżniamy trzy główne rodzaje kuchenek: gazowe, elektryczne oraz indukcyjne. Już typ kuchenki ma znaczący wpływ na wybór garnków. Nie wszystkie bowiem sprawdzą się w każdej sytuacji.

Garnki wykonywane są z różnych materiałów. To od nich i techniki wykonania zależą właściwości oraz wytrzymałość sprzętów. Niektóre z nich to garnki na indukcję, inne sprawdzą się najlepiej podczas gotowania na dużym ogniu.

Aluminium – to najtańsze z tworzyw, wykorzystywanych w produkcji garnków. Bardzo szybko się rozgrzewają i nie utrzymują ciepła na długo. Nie nadają się do gotowania kwaśnych potraw.

Emalia – garnki emaliowane, które doskonale znamy z domów naszych mam i babć. Są to dość tanie sprzęty. Nie są również zbyt trwałe. Łatwo je zarysować lub spowodować odpryśnięcie emalii. Wtedy garnek nadaje się już tylko do wyrzucenia, ponieważ gotowanie w uszkodzonym może skutkować wydzielaniem się toksyn.

Teflon – tego typu garnki przez wiele lat wiodły prym na światowym rynku. Jest to powłoka, która nie przywiera i opiera się zarysowaniom. Łatwo kontrolować cały proces gotowania. W tym przypadku należy jednak zawsze używać akcesoriów wykonanych z drewna lub silikonu, aby nie doszło do uszkodzenia powłoki. W przeciwnym razie taki garnek będzie nadawał się do wyrzucenia.

Ceramika – garnki ceramiczne powoli się nagrzewają, ale podobnie do tych żeliwnych, również długo utrzymują ciepło. Są odporne na zarysowania, jednak przy upadku mogą się stłuc.

Stal – garnki wykonane ze stali są niezwykle wytrzymałe i mogą służyć wiele lat. Producenci oferują najczęściej garnki ze stali nierdzewnej, które łatwo czyścić i pielęgnować.

Żeliwo – garnek żeliwny charakteryzuje solidne wykonanie. Bywa, że są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Jest to najdroższa i zdecydowanie najbardziej solidna z opcji. Żeliwo długo utrzymuje ciepło, dzięki czemu potrawa nie ostygnie szybko. Co ciekawe, tego typu garnki mają wpływ na zwiększenie zawartości żelaza w przygotowywanej potrawie.

Indukcja jest wybredna

Jeśli zainwestujemy w płytę indukcyjną, musimy liczyć się z czym, że nie wszystkie garnki oraz patelnie będą z nią współpracować. Garnek indukcyjny ma przede wszystkim na spodzie odpowiednie oznaczenie, które mówi o tym, jak może zostać wykorzystany. Jeśli chodzi o garnki na indukcję, powinniśmy celować przede wszystkim w sprzęty wykonane z żelaza (emaliowanego oraz nieemaliowanego), stali (również nierdzewnej) oraz aluminium. Inne po prostu – nie będą nagrzewać się na płycie indukcyjnej.