Odczuwasz zwiększone pragnienie, zmęczenie i częściej korzystasz z toalety? To mogą być objawy hiperglikemii, czyli podwyższonego poziomu cukru we krwi. Sprawdź, jakie są inne objawy i kiedy należy wykonać badanie glukozy.
Co to jest glukoza?
Glukoza to cukier prosty powstały na skutek rozkładu węglowodanów, odpowiedzialny za dostarczanie energii do poszczególnych komórek organizmu. Jej ilość kontroluje hormon wytwarzany przez trzustkę, czyli insulina. To ona odpowiada za poziom glukozy – uaktywnia się po posiłku, kiedy poziom cukru wymaga wyregulowania. Gdy poziom ten przesadnie spadnie, trzustka produkuje glukagon, który informuje wątrobę o konieczności skorzystania z rezerwy energetycznej. Jeżeli mechanizm ten zostaje zaburzony, dochodzi do hiperglikemii lub hipoglikemii.
Objawy niewłaściwego poziomu glukozy
Podwyższony poziom cukru, czyli hiperglikemia, to stan, który powoduje uciążliwy dyskomfort. Jego objawy to:
- wzmożone pragnienie,
- suchość w ustach,
- częste oddawanie moczu,
- uczucie osłabienia, zmęczenia.
Organizm w ten sposób wysyła sygnał, że stężenie glukozy jest za wysokie. Próbuje je uregulować, zwiększając pragnienie oraz produkcję moczu, co ma na celu wydalenie nadmiaru cukru z organizmu.
Zbyt niski poziom glukozy, czyli hipoglikemia, alarmuje w postaci następujących objawów:
- zwiększona potliwość,
- silne uczucie głodu,
- kołatanie serca,
- drżenie mięśni,
- niepokój.
Nagły, przedłużający się stan hiperglikemii może doprowadzić do niewydolności poszczególnych organów, uszkodzenia mózgu lub nawet do śpiączki. Hipoglikemia natomiast w ciężkiej postaci może skutkować zniszczeniem nerwów obwodowych.
Badanie poziomu glukozy
Jeżeli zaobserwujemy objawy hiperglikemii lub hipoglikemii, należy sprawdzić, czy poziom cukru mieści się w normie. Wystarczy pobrać próbkę krwi z opuszki palca i umieścić ją na pasku w glukometrze. Badanie glukozy można wykonać w laboratorium lub w gabinecie lekarskim. Lekarz może zlecić również doustny test obciążenia glukozą, który wskazuje, jak organizm radzi sobie z dużą dawką cukru.
Normy poziomu cukru u osób zdrowych:
- na czczo: 70-110 mg/dl (3,9-6,1 mmol/l)
- po posiłku: < 140 mg/dl (7,8 mmol/l)
Jak uregulować poziom cukru?
Poziom glukozy w organizmie obniża i stabilizuje dieta, której podstawą są produkty o niskim indeksie glikemicznym. Posiłki z codziennego menu należy przygotowywać bez dodatku cukru, a tłuszcze pochodzenia zwierzęcego – zamienić na roślinne tłuszcze nienasycone. Stawiajmy na pełnoziarniste pieczywo, chude mięso oraz duże ilości warzyw.
Doraźnie poziom cukru można zmniejszyć, wypijając 1-2 szklanki wody, która rozcieńcza krew i zmniejsza stężenie glukozy. Zwiększona ilość płynów pobudza również produkcję moczu, co pozwala wypłukać z organizmu nadmiar cukru. W przypadku hiperglikemii pomocny może być również umiarkowany wysiłek fizyczny – aktywność ruchowa wykorzystuje nadmiar cukru do produkcji energii. Czynnikiem, który wyraźnie obniża poziom glukozy we krwi, jest stres.
W przypadku tzw. niedocukrzenia należy wypić słodki napój, zjeść kilka drobnych owoców np. winogron lub rodzynek, czekoladę lub cukierki z glukozą.
6 thoughts on “Jakie są objawy podwyższonego poziomu glukozy we krwi?”