Kasza jaglana – smaczna, zdrowa, niedroga i … niestety niedoceniana. Kasza jaglana w kuchni polskiej była znana od dawna i w zasadzie od zawsze cieszyła się dużym uznaniem. Przodkowie cenili ją za łatwą dostępność – jest uzyskiwana z obłuszczonych ziaren prosa, niską cenę i pozytywny wpływ na organizm. Nie wiadomo dlaczego, ale kasza jaglana na wiele lat zniknęła z polskich stołów i przestała być produktem spożywanym powszechnie. Pozytywna zmiana nastąpiła wraz ze wzrostem świadomości żywieniowej Polaków i z nastaniem mody na zdrowe odżywianie. Dobrze, że tak się stało, bo kasza jaglana ma w zasadzie same zalety.
Kasza jaglana jest lekkostrawna i odżywcza.
100 g produktu to 346 kcal.

Kasza jaglana jest bogata w składniki odżywcze.
Zawiera między innymi krzem, witaminy z grupy B, lecytynę, magnez, wapń, fosfor, potas i żelazo oraz witaminę E.
Kasza jaglana nie uczula.
Nie zawiera glutenu, dzięki czemu może być spożywana w zasadzie przez wszystkich. Poleca się ją jako jedną z pierwszych kasz w diecie niemowlęcia.
Kasza jaglana ma walory lecznicze.
Wpływa między innymi na wygląd skóry, włosów i paznokci i elastyczność naczyń krwionośnych. Zapobiega odkładaniu się tłuszczów w naczyniach krwionośnych, wzmacnia mineralizację kości, zapobiega odwapnianiu kości, przyspiesza ich regeneracje po urazach. Zaleca się jej spożywanie przez osoby z różnymi chorobami żołądka, wątroby, trzustki, przewodu pokarmowego, jelit i nerek. Kasza ta wzmacnia organizmy osłabione przewlekłymi chorobami i ostrymi infekcjami.

Kaszę jaglaną można przyrządzać na szereg różnych sposobów.
Kaszka na sypko
Kaszę płuczemy i wrzucamy na lekko osolony wrzątek w proporcjach 1:2,5 (szklanka kaszy na 2,5 szklanki wody). Wodę można zmieszać z mlekiem,by uzyskać jeszcze delikatniejszy smak kaszy. Gotujemy około 20 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Jeśli kasza jest miękka, odcedzamy ją. Możemy też garnek zostawić na ciepłej płycie kuchennej lub owinąć w koc, by kasza „doszła”. Tak przygotowana kasza jest doskonałym dodatkiem do drugiego dania, zup, mleka lub owoców.

Zupa energetyzująca
Zagotowujemy 1,5 litra wody. Dodajemy do niej kolejno szczyptę kurkumy, 3 łyżki kaszy jaglanej, 3 łyżki płatków owsianych, szczyptę imbiru, szczyptę soli. Wszystko gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Następnie dodajemy łyżeczkę soku z cytryny, utarte jabłko, 5 pokrojonych włoskich orzechów, łyżeczkę rodzynek, kilka daktyli lub fig, jeśli trzeba dodajemy wrzątku i gotujemy jeszcze 10 minut. Dodajemy odrobinę masła i miód do smaku.

Krupnik z kaszy jaglanej
2/3 szklanki kaszy jaglanej zalewamy 6 szklankami rosołu drobiowego. Gotujemy około 50 minut. W tym czasie obieramy, kroimy i smażymy na maśle pieczarki. Dodajemy do wywaru z kaszą pieczarki oraz pokrojone w kostkę, ugotowane udko drobiowe. Gotujemy i zdejmujemy z ognia. Zaprawiamy 2 żółtkami rozmąconymi w odrobinie przestudzonej zupy. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą oraz zieleniną.

Zupa pomidorowa z kaszą jaglaną
¾ szklanki kaszy jaglanej zalewamy 4 szklankami wrzątku, dodajemy pół łyżki masła i gotujemy około 40 minut. W międzyczasie topimy pół łyżki masła w rondelku, podsmażamy na nim posiekaną cebulę i dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego. Przekładamy do garnka z zupą. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy śmietanę i posypujemy natką pietruszki lub koperkiem.

Kasza jaglana z jabłkami
Kaszę obgotowujemy w jednym naczyniu i odcedzamy. W drugim naczyniu dusimy kilka jabłek, pokrojonych w plastry, z odrobiną wody i masła. Następnie dodajemy garść rodzynek, kilka kropel soku z cytryny, orzechy, migdały, cynamon i kardamon do smaku. Mieszamy jabłka z kaszą. Podajemy z cukrem, miodem lub jogurtem.

Kasza jaglana z suszonymi śliwkami
Szklankę kaszy jaglanej gotujemy w 2 szklankach mleka z łyżeczką masła, szczyptą soli i cukrem waniliowym. Gdy kasza wsiąknie mleko, przykrywamy garnek i wkładamy do nagrzanego piekarnika. W osobnym naczyniu gotujemy do miękkości śliwki w ¾ szklanki wody. Dodajemy 2 łyżki cukru i suszoną skórkę pomarańczową. Przecieramy przez sito i dodajemy kieliszek białego wina i garść namoczonych wcześniej rodzynek. Przecierem polewamy ostudzoną kaszę.

Kasza jaglana z warzywami
Do przygotowania tego dania potrzebujemy szklankę kaszy jaglanej, 2 papryki, małą cukinię, dużą cebulę, puszkę kukurydzy, 3 ząbki czosnku, rozmaryn, sos sojowy, olej, sól i pieprz. Na patelni podsmażamy na oleju cebulkę i dodajemy kaszę. Chwilę smażymy. Przekładamy do rondelka, zalewamy 2 szklankami wody, doprawiamy solą i zapiekamy w piekarniku przez 25 minut. Następnie na oleju podsmażamy czosnek, pokrojona paprykę i cukinię. Gdy warzywa zmiękną dodajemy kukurydzę i mieszamy wszystko z kaszą. Doprawiamy pieprzem, sosem sojowym i podgrzewamy pod przykryciem jeszcze przez 10 minut. Podajemy na ciepło.