KAWA ZIARNISTA – JAK WYBRAĆ NAJLEPSZĄ?

KAWA ZIARNISTA – JAK WYBRAĆ NAJLEPSZĄ?

Nie wyobrażasz sobie poranku bez dobrej kawy ? Rynek kaw ziarnistych pełen jest kaw z najróżniejszych zakątków świata. Jak jednak wybrać idealną kawę dla siebie, która zachwyci swoim smakiem i aromatem ?

Nie wyobrażasz sobie poranku bez dobrej kawy o wyrazistym smaku i zapachu ? Rynek kaw ziarnistych ma do zaoferowania dla nas kawy z najróżniejszych zakątków świata.
A jak wybrać idealną kawę dla siebie, która zachwyci nas swoim smakiem i aromatem ? Jeżeli jesteś prawdziwym kawoszem na pewno wiesz, że najlepiej przygotowana kawa to taka , której ziarna są mielone tuż przed parzeniem. Ale zanim zmielisz ziarna i je zaparzysz musisz wiedzieć jak wybrać tą najlepszą kawę.

Jaki rodzaj kawy wybrać?

Na sklepowych półkach możemy znaleźć kawy mielone, rozpuszczalne, czy w postaci ziarnistej. Jeśli zależy nam na intensywnym smaku i aromacie zdecydowanie powinniśmy sięgnąć właśnie po ten ostatni wymieniony rodzaj kawy. Dlaczego ? Odpowiedź jest prosta, wybierając kawę mieloną nigdy nie wiemy co jeszcze zostało zmielone w tej kawie, niejednokrotnie w kawach mielonych można było znaleźć dodatkowe niepożądane w kawie składniki. Dodatkowo kawa ziarnista, którą sami zmielimy ma zdecydowanie lepszy smak i zapach. Natomiast kawa rozpuszczalna to w zasadzie napój kawowy, który jest sporządzany z wyciągu z kawy i posiada dwa razy mniej kofeiny od kawy mielonej.

Jaka kawę ziarnistą wybrać dla siebie?

Do najbardziej znanych i lubianych gatunków kawy zdecydowanie można zaliczyć Arabikę, która charakteryzuje się swoim delikatnym smakiem kawowym. Dla kogo mieszanki z przewagą arabiki? Ciemno palone ziarna sprawdzą się zdecydowanie u osób, które piją kawę bez mleka, faworyt dla fanów espresso.
Jeśli jednak wybierasz cappuccino bądź latte powinieneś zastanowić się nad kupnem kawy ziarnistej
z gatunku robusta charakteryzuje się ona mocnym i intensywnym smakiem w połączeniu z mlekiem i puszystą pianką wydobędzie swój mocny aromatyczny smak i zapach. Dodatkowo warto wspomnieć, że robusta posiada większy poziom kofeiny od arabiki.
Na naszym rynku obecnie dostępne są mieszanki arabiki i robusty.

Jak wybrać kawę ziarnistą?

Aby wybrać kawę wysokiej jakości należy zwrócić uwagę na kilka ważnych kwestii. Przede wszystkim powinniśmy zwrócić uwagę na kraj pochodzenia. Na jakość ziaren kawy wpływa wiele czynników takich jak klimat, poziom nawodnienia, nasłonecznienie gleby oraz sposób ich uprawy. Najlepsze kawy uprawiane są w wysokich partiach gór, ponieważ w górach noce są chłodniejsze, tym samym wydłuża się czas ich dojrzewania. Według specjalistów najlepsze gatunki kawy są uprawiane w Kostaryce lub Brazylii występują tam najlepsze warunki klimatyczne, które sprzyjają uzyskaniu najwyższych jakościowo ziaren kawy.
Kiedy już staniemy przed sklepową półką wypełnioną po brzegi kawami ziarnistymi powinniśmy zwrócić uwagę na to co jest napisane na opakowaniu, im więcej jest napisane tym lepiej. Producenci wysokiej jakości kaw bardzo często zamieszczają nie tylko informacje skąd pochodzi dana kawa, ale również dowiemy się na temat odmiany danej kawy, regionu, plantacji, a nawet na jakiej wysokości jest uprawiana. Należy również zwrócić uwagę czy na opakowaniu jest zamieszczona data wypalenia kawy. Kawa powinna zostać spożyta 2 lata po jej wypaleniu. Jednak producenci bardzo często zamieszczają inne informację, niektórzy sugerują, że kawa powinna być spożyta do roku, 6 miesięcy po wypaleniu, inni natomiast twierdzą, że kawa dopiero po jakimś czasie rozwija swoje walory smakowe.
Cena w przypadku kawy ziarnistej ma znaczenie, im kawa jest tańsza tym jest gorsza jakościowo. Produkcja kawy nie należy do tanich, dlatego cena staje się w tym przypadku wyznacznikiem jakości.