Mąka ryżowa – jedna z najpopularniejszych mąk bezglutenowych

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp
Mąka ryżowa – jedna z najpopularniejszych mąk bezglutenowych

Otrzymywana jest ze zmielonych ziaren ryżu. Z oczyszczonego białego lub nieoczyszczonego brązowego. Jest delikatna, lekkostrawna o neutralnym smaku. Nie zawiera glutenu i jest bardzo popularna w kuchni azjatyckiej. Mowa tu o mące ryżowej, znakomitym substytucie mąki pszennej.

Otrzymywana jest ze zmielonych ziaren ryżu. Z oczyszczonego białego lub nieoczyszczonego brązowego. Jest delikatna, lekkostrawna o neutralnym smaku. Nie zawiera glutenu i jest bardzo popularna w kuchni azjatyckiej. Mowa tu o mące ryżowej, znakomitym substytucie mąki pszennej.

Mąka ryżowa – w czym tkwi jej wyjątkowość?

  • Zawiera wiele cennych wartości odżywczych, nie powoduje uczuleń, przez co jest polecana osobom skłonnym do alergii,
  • Poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci, poprzez zawartość witaminy PP,
  • Jest bogatym źródłem witamin z grupy B, które odpowiadają za prawidłową pracę układu krążenia i nerwowego,przeciwdziałają wolnym rodnikom, zapobiegają starzeniu się komórek i regulują gospodarkę hormonalną,
  • Mąka ryżowa posiada wiele substancji mineralnych, takich jak: magnez, który przeciwdziała zmęczeniu i rozdrażnieniu. Wapń wzmacnia twardość kości i zębów, a także cynku i potasu.

Wartości odżywcze i prozdrowotne mąki będą niezwykle pomocne dla osób ze skłonnościami do zaparć i tych o wysokim poziomie cholesterolu.

Mąką ryżowa jest bardzo prosta w przygotowaniu, dzięki czemu, możemy ją sami zrobić w domu, uzyskując różny stopień grubości przemiału w zależności od potrzeby. Mielimy wówczas odpowiednio długo ryż.

Mąka ryżowa – jedna z najpopularniejszych mąk bezglutenowych
Mąka ryżowa – jedna z najpopularniejszych mąk bezglutenowych

Jakie wyróżniamy rodzaje mąki ryżowej?

Mąka ryżowa dostępna jest w kilku odmianach w zależności od jej przeznaczenia. Możemy wyróżnić cztery podstawowe rodzaje mąki ryżowej:

  • Klasyczna mąka ryżowa
  • Słodka mąką ryżowa,
  • Mąka ryżowa pełnoziarnista,
  • Mąka ryżowa uzyskana z ryżu kleistego

Zastosowanie mąki ryżowej

Jak już wcześniej zostało wspomniane, mąką ryżowa ma swoje powszechne zastosowanie w kuchni azjatyckiej, m.in. do przygotowywania sajgonek, chlebków chińskich czy do zagęszczania sosów.

W kuchni polskiej, również coraz częściej po nią sięgamy, preferując zdrowy styl życia. Jej zastosowanie jest szerokie:

– do zagęszczania zup i sosów,

– panierowania ryb, drobiu i innych mięs, dzięki czemu są one chrupiące i delikatne,

– do wszelkiego rodzaju wypieków: naleśników, ciast, ciasteczek, tart, placków, chlebów czy bułek, a także kruszonek

Należy pamiętać, zamieniając przy wypiekach mąkę pszenną na ryżową, o zastosowaniu jej w mniejszej ilości. Mąka ryżowa jest też bardziej kleista, dlatego do ciast trzeba dodawać dwa razy więcej jajek niż w przypadku klasycznej pszennej. Wypieki z mąki ryżowej muszą być bardziej wilgotne i w tym celu zalecane jest dodanie do nich, trochę oleju lub masła.

Mąka ryżowa, cena

Mąka ryżowa, cena w jakiej jest dostępna będzie różna w zależności od jej rodzaju, ale średnio, występuje w przedziale od 4 do 7 zł. Jest trochą droższa od tradycyjnej mąki pszennej. Natomiast uwzględniając jej wartości odżywcze i zdrowotne to warto po nią sięgnąć, bo koszt w stosunku do jakości nie jest wcale taki duży.

Powiedzieliśmy sobie o niezwykłych walorach mąki ryżowej. Ma ona szerokie zastosowanie w kuchni i jest prosta w przygotowaniu jej samemu. Propagując zdrowy styl życia i chcąc nadać swoim potrawom lekkości, warto po nią sięgnąć.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Never miss any important news. Subscribe to our newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *