Otrzymywana jest ze zmielonych ziaren ryżu. Z oczyszczonego białego lub nieoczyszczonego brązowego. Jest delikatna, lekkostrawna o neutralnym smaku. Nie zawiera glutenu i jest bardzo popularna w kuchni azjatyckiej. Mowa tu o mące ryżowej, znakomitym substytucie mąki pszennej.
Otrzymywana jest ze zmielonych ziaren ryżu. Z oczyszczonego białego lub nieoczyszczonego brązowego. Jest delikatna, lekkostrawna o neutralnym smaku. Nie zawiera glutenu i jest bardzo popularna w kuchni azjatyckiej. Mowa tu o mące ryżowej, znakomitym substytucie mąki pszennej.
Mąka ryżowa – w czym tkwi jej wyjątkowość?
- Zawiera wiele cennych wartości odżywczych, nie powoduje uczuleń, przez co jest polecana osobom skłonnym do alergii,
- Poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci, poprzez zawartość witaminy PP,
- Jest bogatym źródłem witamin z grupy B, które odpowiadają za prawidłową pracę układu krążenia i nerwowego,przeciwdziałają wolnym rodnikom, zapobiegają starzeniu się komórek i regulują gospodarkę hormonalną,
- Mąka ryżowa posiada wiele substancji mineralnych, takich jak: magnez, który przeciwdziała zmęczeniu i rozdrażnieniu. Wapń wzmacnia twardość kości i zębów, a także cynku i potasu.
Wartości odżywcze i prozdrowotne mąki będą niezwykle pomocne dla osób ze skłonnościami do zaparć i tych o wysokim poziomie cholesterolu.
Mąką ryżowa jest bardzo prosta w przygotowaniu, dzięki czemu, możemy ją sami zrobić w domu, uzyskując różny stopień grubości przemiału w zależności od potrzeby. Mielimy wówczas odpowiednio długo ryż.

Jakie wyróżniamy rodzaje mąki ryżowej?
Mąka ryżowa dostępna jest w kilku odmianach w zależności od jej przeznaczenia. Możemy wyróżnić cztery podstawowe rodzaje mąki ryżowej:
- Klasyczna mąka ryżowa
- Słodka mąką ryżowa,
- Mąka ryżowa pełnoziarnista,
- Mąka ryżowa uzyskana z ryżu kleistego
Zastosowanie mąki ryżowej
Jak już wcześniej zostało wspomniane, mąką ryżowa ma swoje powszechne zastosowanie w kuchni azjatyckiej, m.in. do przygotowywania sajgonek, chlebków chińskich czy do zagęszczania sosów.
W kuchni polskiej, również coraz częściej po nią sięgamy, preferując zdrowy styl życia. Jej zastosowanie jest szerokie:
– do zagęszczania zup i sosów,
– panierowania ryb, drobiu i innych mięs, dzięki czemu są one chrupiące i delikatne,
– do wszelkiego rodzaju wypieków: naleśników, ciast, ciasteczek, tart, placków, chlebów czy bułek, a także kruszonek
Należy pamiętać, zamieniając przy wypiekach mąkę pszenną na ryżową, o zastosowaniu jej w mniejszej ilości. Mąka ryżowa jest też bardziej kleista, dlatego do ciast trzeba dodawać dwa razy więcej jajek niż w przypadku klasycznej pszennej. Wypieki z mąki ryżowej muszą być bardziej wilgotne i w tym celu zalecane jest dodanie do nich, trochę oleju lub masła.
Mąka ryżowa, cena
Mąka ryżowa, cena w jakiej jest dostępna będzie różna w zależności od jej rodzaju, ale średnio, występuje w przedziale od 4 do 7 zł. Jest trochą droższa od tradycyjnej mąki pszennej. Natomiast uwzględniając jej wartości odżywcze i zdrowotne to warto po nią sięgnąć, bo koszt w stosunku do jakości nie jest wcale taki duży.
Powiedzieliśmy sobie o niezwykłych walorach mąki ryżowej. Ma ona szerokie zastosowanie w kuchni i jest prosta w przygotowaniu jej samemu. Propagując zdrowy styl życia i chcąc nadać swoim potrawom lekkości, warto po nią sięgnąć.