Poprawa stylu życia nieodłącznie związana jest ze zmianą praktyk żywieniowych. Samodzielne wykluczanie określonych produktów może być jednak trudne. Dobrym rozwiązaniem jest skorzystanie ze sprawdzonych i skutecznych diet, które ułatwiają odchudzanie i sprzyjają zachowaniu dobrego zdrowia. Jakie plany żywienia szczególnie warto wziąć pod uwagę?
Dieta paleolityczna – odwzorowanie diety przodków
Coraz popularniejsza dieta paleo opiera się na sposobie odżywiania naszych przodków. Jadali oni wyłącznie to, co zdołali sami upolować lub zebrać. Dieta paleolityczna całkowicie wyklucza wysokoprzetworzoną, która należy do głównych przyczyn otyłości. Zapewnia też trwałą oraz stosunkowo szybką redukcję wagi. Opiera się na spożywaniu dużej ilości warzyw, owoców, orzechów, grzybów i nasion, a także wysokojakościowego mięsa, ryb i jajek. Dostarcza tym samym ogromną ilość witamin i składników mineralnych. W ciągu tygodnia można zjeść kilka posiłków odbiegających od głównej zasady. Dodatkową zaletą jest fakt, że dieta ta praktycznie nie wymaga liczenia kalorii. Problematyczna może być niestety wysoka cena żywności naturalnej.
Dieta Montignaca – spożywanie produktów o niskim IG
Zasady diety Montignaca zakładają wyłącznie spożywanie produktów o niskim indeksie glikemicznym. W pierwszej fazie tego planu żywienia przyjmuje się jedynie posiłki o IG poniżej 50. Po okresie adaptacji można wkroczyć w drugą fazę, która trwa całe życie i opiera się na przyjmowaniu żywności o IG poniżej 80. Dieta Montignaca skutecznie chroni przed skokami cukru we krwi, co znacząco ogranicza uczucie głodu. Polecana jest zarówno osobom lubiącym podjadać, jak i cukrzykom. Wykazuje również działanie prozdrowotne. Zapewnia szybkie odchudzanie i nie wymusza liczenia kalorii. Wymaga dość skrupulatnego sprawdzania indeksu glikemicznego każdego spożywanego produktu, co może być uciążliwe. W diecie tej trzeba też zrezygnować ze spożywania niektórych warzyw i owoców, ze względu na zbyt wysoki IG. Od czasu do czasu można jednak je wprowadzać.
Dieta ketogeniczna – eliminacja węglowodanów na rzecz tłuszczów
Dieta ketogeniczna to jedna z diet niskowęglowodanowych. Opiera się na niemal całkowitym wykluczeniu cukrów prostych i złożonych. Zapewnia tym samym szybki spadek masy ciała, a jednocześnie ogranicza głód i chęć na jedzenie. Nie wymaga przy tym restrykcyjnego przestrzegania przyjmowanych kalorii. Brak węglowodanów wyczerpuje w wątrobie zapasy glikogenu. Prowadzi to do wywołania akumulacji ciał ketonowych w organizmie, czyli stanu zwanego ketozą. Ciała ketonowe to produkt utleniania wolnych kwasów tłuszczowych, który może być wykorzystany w formie paliwa dla mózgu, narządów oraz tkanek. Zamiast czerpać energię z węglowodanów, organizm rozpoczyna spalanie tłuszczu. W diecie ketogenicznej wyklucza się produkty zbożowe i skrobiowe, a także niektóre owoce i warzywa. Podstawą żywienia są produkty bogate w tłuszcze i białko. Dieta ta wymaga zatem sporych wyrzeczeń. Musi być też dobrze zbilansowana, aby nie doprowadzić do niedoboru niektórych minerałów i witamin.
Dieta wolumetryczna – pilnowanie kaloryczności posiłków
Dość popularna dieta wolumetryczna w całości bazuje na ograniczaniu kaloryczności spożywanej żywności. Gęstość energetyczna jedzenia określana jest poprzez ilość kalorii w gramie danego produktu. Żywność niskokaloryczna posiada niewiele kcal w dużej masie, podczas gdy produkty o wysokiej gęstości energetycznej posiadają dużo kalorii w stosunkowo małej masie. Podstawą diety wolumetrycznej jest spożywanie produktów zawierających sporą ilość wody, czyli przede wszystkim warzyw i owoców. Ze względu na dużą objętość, zapewniają one pożądaną obfitość dania. Zwiększona podaż błonnika pozwala natomiast na dłuższe utrzymanie uczucia sytości. Aby poznać więcej specyficznych zasad żywieniowych, warto odwiedzić stronę https://polski-blog-medyczny.pl. Znajdują się tam zarówno opisy diet, jak i przykładowe jadłospisy. Warto pamiętać, że kluczowe znaczenie ma dobre dopasowanie planu żywienia do indywidualnych potrzeb organizmu.