Napój faraonów dla zdrowia i urody

Napój faraonów dla zdrowia i urody

W pogoni za zdrowiem, pięknem i młodością, testujemy czasem specjalistyczne i drogie kosmetyki, zapominając o produktach najprostszych, powszechnych. Do takich niewątpliwie zalicza się Hibiskus. Napar z niego pijali ponoć dla zdrowia i urody faraonowie. Dlaczego więc i my nie mielibyśmy spróbować? Tym bardziej, że włączenie tej „cudotwórczej” rośliny do naszej diety nie wymaga ani szczególnych umiejętności, ani dużej ilości czasu, ani tym bardziej dużych nakładów finansowych.

Hibiskus pochodzi prawdopodobnie z Indii i z Malezji

Hibiskus pochodzi prawdopodobnie z Indii i z Malezji

W naszej szerokości geograficznej, hibiskus występuje najczęściej jako wysuszone kwiaty, przeznaczone do przygotowania naparu – krwistoczerwonej herbatki o cierpkim, kwaskowym smaku. Jednak roślina znana jest na całym świecie pod różnymi nazwami np. Karkade, Sour-Sour, Roselle, Ketmia, Florida Craberry, czy Malwa SułtańskaHibiskus pochodzi prawdopodobnie z Indii i z Malezji. Obecnie uprawia się go głównie w Sudanie, Egipcie, Tajlandii oraz Chinach.
Hibiskus, spożywany regularnie może mieć nieoceniony wpływ na nasze zdrowie i urodę.  Zawiera antocyjany, polifenole, flawonoidy, witaminę C oraz kwasy organiczne: hibiskusowy, jabłkowy i cytrynowy. Najcenniejsze substancje zawarte są w kielichach kwiatowych, jednak również liście, korzenie i nasiona hibiskusa są źródłem cennych składników . Wszystkie części hibiskusa są bogate w substancje mineralne, ponadto liście zawierają błonnik, karoteny oraz sterole, korzenie saponiny, a nasiona błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe w postaci oleju.

 

Medycyna naturalna już dawno odkryła bogactwo hibiskusa i z powodzeniem wykorzystuje go w leczeniu różnorakich schorzeń. Wśród leczniczych właściwości hibiskusa wymienia się najczęściej:

  • obniżanie poziomu cholesterolu we krwi
  • obniżanie ciśnienie tętniczego
  • wzmacnianie układu krwionośnego
  • oczyszczanie organizmu z toksyn
  • wspomaganie odchudzania
  • wzmacnianie układu odpornościowego
  • ochrona wątroby
  • zwalczanie wolnych rodników
  • zapobieganie rozwojowi nowotworów
  • działanie przeciwzapalne
  • działanie przeciwskurczowe
  • działanie antybakteryjne
  • działanie przeczyszczające
  • działanie moczopędne
  • zwiększenie wydajności zapamiętywania

 

Coraz częściej hibiskus jest doceniany również jako baza lub składnik kosmetyków.

Hibiskus jest szeroko stosowany w kosmetologii

Hibiskus jest szeroko stosowany w kosmetologii

W kosmetyce i kosmetologii wykorzystuje się głównie jego następujące właściwości:

  • jest świetnym antyoksydantem – ma zatem właściwości odmładzające organizm
  • doskonale ujędrnia, zmiękcza i wygładza cerę
  • wzmacnia naczynia krwionośne, dzięki czemu jest doskonały dla cery naczynkowej
  • jest doskonałym środkiem złuszczającymi
  • olej z hibiskusa często jest składnikiem kosmetyków antycellulitowych
  • działa ściągająco i przeciwzapalnie
  • pomaga utrzymać odpowiednie nawilżenie i elastyczność skóry
  • wyrównuje koloryt skóry.

 

Prócz medycyny i kosmetologii, hibiskus ma szerokie zastosowanie również w kuchni.

Jego doskonałe walory smakowe czynią go niezastąpionym składnikiem soków, syropów, dżemów, deserów, galaretek oraz sosów. Jego liście dodaje się także potraw mięsnych i sałatek. Może także stanowić składnik wina. Jako herbata może być podawany na zimno – jako napój orzeźwiający lub na gorąco – jako rozgrzewający, wzmacniający obronne siły organizmu, napar.

 

Należy jednak pamiętać o tym, że nie zaleca się picia herbaty z hibiskusa w trakcie ciąży, gdyż może to zagrażać dziecku w łonie matki. Jeśli chodzi o okres karmienia piersią, to nie ma na ten temat żadnych wiarygodnych informacji, dlatego należałoby w tej sytuacji zasięgnąć porady lekarza lub dla bezpieczeństwa okresowo zrezygnować z picia naparu.