W pogoni za zdrowiem, pięknem i młodością, testujemy czasem specjalistyczne i drogie kosmetyki, zapominając o produktach najprostszych, powszechnych. Do takich niewątpliwie zalicza się Hibiskus. Napar z niego pijali ponoć dla zdrowia i urody faraonowie. Dlaczego więc i my nie mielibyśmy spróbować? Tym bardziej, że włączenie tej „cudotwórczej” rośliny do naszej diety nie wymaga ani szczególnych umiejętności, ani dużej ilości czasu, ani tym bardziej dużych nakładów finansowych.
W naszej szerokości geograficznej, hibiskus występuje najczęściej jako wysuszone kwiaty, przeznaczone do przygotowania naparu – krwistoczerwonej herbatki o cierpkim, kwaskowym smaku. Jednak roślina znana jest na całym świecie pod różnymi nazwami np. Karkade, Sour-Sour, Roselle, Ketmia, Florida Craberry, czy Malwa Sułtańska. Hibiskus pochodzi prawdopodobnie z Indii i z Malezji. Obecnie uprawia się go głównie w Sudanie, Egipcie, Tajlandii oraz Chinach.
Hibiskus, spożywany regularnie może mieć nieoceniony wpływ na nasze zdrowie i urodę. Zawiera antocyjany, polifenole, flawonoidy, witaminę C oraz kwasy organiczne: hibiskusowy, jabłkowy i cytrynowy. Najcenniejsze substancje zawarte są w kielichach kwiatowych, jednak również liście, korzenie i nasiona hibiskusa są źródłem cennych składników . Wszystkie części hibiskusa są bogate w substancje mineralne, ponadto liście zawierają błonnik, karoteny oraz sterole, korzenie saponiny, a nasiona błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe w postaci oleju.
Medycyna naturalna już dawno odkryła bogactwo hibiskusa i z powodzeniem wykorzystuje go w leczeniu różnorakich schorzeń. Wśród leczniczych właściwości hibiskusa wymienia się najczęściej:
- obniżanie poziomu cholesterolu we krwi
- obniżanie ciśnienie tętniczego
- wzmacnianie układu krwionośnego
- oczyszczanie organizmu z toksyn
- wspomaganie odchudzania
- wzmacnianie układu odpornościowego
- ochrona wątroby
- zwalczanie wolnych rodników
- zapobieganie rozwojowi nowotworów
- działanie przeciwzapalne
- działanie przeciwskurczowe
- działanie antybakteryjne
- działanie przeczyszczające
- działanie moczopędne
- zwiększenie wydajności zapamiętywania
Coraz częściej hibiskus jest doceniany również jako baza lub składnik kosmetyków.
W kosmetyce i kosmetologii wykorzystuje się głównie jego następujące właściwości:
- jest świetnym antyoksydantem – ma zatem właściwości odmładzające organizm
- doskonale ujędrnia, zmiękcza i wygładza cerę
- wzmacnia naczynia krwionośne, dzięki czemu jest doskonały dla cery naczynkowej
- jest doskonałym środkiem złuszczającymi
- olej z hibiskusa często jest składnikiem kosmetyków antycellulitowych
- działa ściągająco i przeciwzapalnie
- pomaga utrzymać odpowiednie nawilżenie i elastyczność skóry
- wyrównuje koloryt skóry.
Prócz medycyny i kosmetologii, hibiskus ma szerokie zastosowanie również w kuchni.
Jego doskonałe walory smakowe czynią go niezastąpionym składnikiem soków, syropów, dżemów, deserów, galaretek oraz sosów. Jego liście dodaje się także potraw mięsnych i sałatek. Może także stanowić składnik wina. Jako herbata może być podawany na zimno – jako napój orzeźwiający lub na gorąco – jako rozgrzewający, wzmacniający obronne siły organizmu, napar.
Należy jednak pamiętać o tym, że nie zaleca się picia herbaty z hibiskusa w trakcie ciąży, gdyż może to zagrażać dziecku w łonie matki. Jeśli chodzi o okres karmienia piersią, to nie ma na ten temat żadnych wiarygodnych informacji, dlatego należałoby w tej sytuacji zasięgnąć porady lekarza lub dla bezpieczeństwa okresowo zrezygnować z picia naparu.