Słodka kawa czy herbata do tej pory kojarzyła nam się z konkretną ilością łyżeczek cukru, albo tabletek słodzika dodanego do szklanki – istnieje jednak alternatywa, w dodatku naturalna.
Miłośnicy dobrze posłodzonej kawy czy herbaty nie wyobrażają sobie swojego ulubionego napoju bez konkretnej dawki cukru. To właśnie dzięki niemu, kawa nabiera pełniejszego smaku, a i z herbaty potrafi on wydobyć to, co skryte gdzieś tam na dnie filiżanki. Problem pojawia się jednak wtedy, gdy lekarz powie słodzonej kawie czy herbacie, w naszej diecie, stanowcze nie.
Na rynku istnieje wiele środków zastępczych – jednak w poszukiwaniu w pełni naturalnego, będącego substytutem cukru w naszej ukochanej filiżance kawy, trzeba wybrać się za ocean. Od południowych terenów Stanów Zjednoczonych przez Meksyk, aż po samą Amerykę Łacińską włącznie, występuje naturalny słodzik, będący nawet kilkadziesiąt razy słodszy od popularnego w naszym kraju cukru. Stewia, tak nazywa się roślina z której uzyskuje się całkowicie naturalną, a dla wielu zbawienną alternatywę, która dodatkowo, zawiera wiele innych związków pozytywnie wpływających na nasz organizm.
W poszukiwaniu produktów ze stewii zagłębiamy się oczywiście w Internecie. Tutaj dostępna jest ona w niejednej postaci. Opakowania z napisem stewia sklep ma w różnych kształtach i oczywiście z różną zawartością. Na pierwszy plan wysuwa się wyciąg ze stewii, który można uzyskać także samemu. Jest w stu procentach naturalny i zdaniem sprzedawcy wyprzedza stewię w postaci liści tym, iż nie barwi naszych potraw. Nie szukając dużo dalej, na kolejnej pozycji przeglądanej strony, pojawia się pudełko z zieloną etykietką. Tym razem stewia sklep proponuje w tabletkach. Czym się różni poza stanem skupienia od płynnej konsystencji? Podobno ta wersja smakowo, jest bardzo zbliżona naszego cukru, ale o tym każdy musi zdecydować już sam.
1 thought on “Naturalny słodzik z obu Ameryk”
Słuchajcie wydaje mi się, że sprawa z tą szkodliwością tego cukru jest przesadzona. To chyba jakieś lobby, które chce zniszczyć już resztki upraw buraków cukrowych. przecież to bzdura, że cukrzyca powstaje z nadmiaru cukru!