Często słyszymy, że tłuszcze są szkodliwe i trzeba ich unikać, aby zdrowo żyć. Takie stwierdzenia wprowadzają ludzi w błąd, bo w obawie przed złym wpływem na zdrowie – są tacy, którzy tych tłuszczy unikają. Owszem, są takie, które szkodzą i lepiej całkiem wyeliminować je z diety, ale są też takie, które są wręcz niezbędne, aby organizm mógł sprawnie funkcjonować. Do tych dobrych tłuszczów zaliczają się między innymi tłuszcze MCT.
Table of Contents
ToggleCo to są tłuszcze MCT?
MCT to średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe o krótkich łańcuchach węglowych. Mają bardzo dużo zdrowotnych właściwości, a głównym ich źródłem jest olej kokosowy oraz nabiał. Tłuszcze MCT są o wiele łatwiej przyswajanie oraz wchłanianie przez organizm, ponieważ nie są do tego potrzebne enzymy takie jak żółć czy lipaza. Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe są wchłanianie do naczyń krwionośnych, bezpośrednio z przeowdu pokarmowego. Najnowsze badania wykazują, że tłuszcze te mogą wpłynąć na redukcję tkanki tłuszczowej, dlatego tak chętnie sięgają po nie sportowcy oraz ludzie, którzy chcą zgubić zbędne kilogramy. Więcej o tłuszczach MTC przeczytasz w artykule: https://poznajsienatluszczach.pl/2016/06/06/czym-sa-tluszcze-mct/.
Olej MCT – co to jest i jakie ma właściwości?
Jest pochodną oleju kokosowego, ale zawiera o wiele więcej kwasu C6 (kapronowego lub heksanowego), który szybko zamienia się w energię oraz kwasu C8 (kaprylowego), który ma działanie na układ trawienny oraz dostarcza energię. Dlatego olej ten jest bardzo popularny wśród sportowców, ponieważ nie tylko pobudza do działania, ale też pomaga redukować tkankę tłuszczową. To nie jedyne właściwości oleju MCT. Dzięki swoim właściwościom działa dobrze na jelita, oczyszczając je z różnych toksyn oraz bakterii, a nawet grzybów i pasożytów. Jest też pomocny w leczeniu niektórych chorób np. choroby wątroby, epilepsji czy syndromu krótkiego jelita. Podnosi też odporność organizmu, dlatego dawkowany w odpowiednich proporcjach, będzie wspaniałym uzupełnieniem diety nie tylko sportowców, ale każdego z nas.
Olej kokosowy – co to jest? Jego zalety i właściwości
Olej kokosowy jest bardzo popularny w ostatnich latach, a na temat jego właściwości powstało wiele publikacji. Chętnie wykorzystywany jest nie tylko w kuchni, ale też do pielęgnacji ciała oraz włosów. Wśród lekarzy zdania na jego temat są podzielone. Jaki naprawdę jest ten cudowny olej? Jest bogaty w tłuszcze MCT, które jak już wyżej zostało wspomniane, mają dużo pozytywnych właściwości dla naszego organizmu. W oleju kokosowym jest ich ok 68%, a badania nie wykazały, aby średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe miały zły wpływ na nasz organizm. Czym się sugerować kupując olej koksowy? Najlepiej wybrać olej nierafinowany lub typu Virgin, ponieważ nie traci on wtedy swoich właściwości ani witamin. Pamiętajmy, że nieprzetworzony olej koksowy jest drogi, a cena to nawet kilkadziesiąt złotych za słoik. To, co możemy dostać w niektórych sklepach za bardzo niską cenę, to olej, który został przetworzony i nie pozostało w nim nic z jego drogocennych właściwości. Jeśli chcesz poczytać więcej na temat oleju kokosowego, zajrzyj na stronę: https://poznajsienatluszczach.pl/2016/06/13/prawda-o-oleju-kokosowym/.