Otręby i ich dobroczynne działanie

Otręby i ich dobroczynne działanie

Otręby znane są chyba wszystkim. Jedni stosują je podczas diety, inni leczą nimi zaparcia, jeszcze inni lubią smak owsianki z otrębami w roli głównej. Bez względu na doświadczenie jedno jest pewne, otręby mają wiele zastosowań i są bardzo zdrowe. Ich zawartość błonnika jest ogromna i są źródłem cennych witamin i mikroelementów.

 Otręby i ich dobroczynne działanie

Otręby i ich dobroczynne działanie

Otręby to okrywa owocowo-nasienna, którą otrzymujemy z różnych rodzajów zbóż podczas produkcji mąk i kasz. Stąd na półkach sklepowych możemy zobaczyć otręby owsiane, kukurydziane, pszenne czy jęczmienne. Otręby to niezwykle cenne źródło chromu, cynku i manganu, witamiy E oraz witamin z grupy B. Są istotnym składnikiem diety diabetyków. Świetnie działają na trzustkę dzięki pierwiastkowi krzemu który zawierają.

Otręby to okrywa owocowo-nasienna

Otręby to okrywa owocowo-nasienna

Otręby są bardzo cennym składnikiem zdrowej i zbilansowanej diety.

Spełniają świetne zadanie jako wypełniacz żołądka powodując szybkie uczucie sytości co w połączeniu z faktem iż prawie w ogóle nie mają kalorii przyczynia się do gubienia tkanki tłuszczowej. Nie należy jednak przekraczać 3 łyżek stołowych otrąb dziennie gdyż przeczyszczając jelita i ograniczając przyswajanie tłuszczu i cukrów prostych powodują jednocześnie słabszą biodostępność witamin i składników mineralnych.

Otręby są bardzo cennym składnikiem zdrowej i zbilansowanej diety

Otręby są bardzo cennym składnikiem zdrowej i zbilansowanej diety

Organizm ludzki nie jest przystosowany do trawienia błonnika…

…ednak dzięki temu że składa się z dwóch frakcji nierozpuszczalnej i rozpuszczalnej, frakcja nierozpuszczalna przechodząc przez nasz organizm chłonie duże ilości wody ale pozostaje nienaruszona, natomiast rozpuszczalna, składająca się z pektyn, gum i śluzów, rozkładana jest w jelicie przez różnego rodzaju bakterie dobroczynne. Bakterie te dbają o nasze jelita i zapobiegają rozwojowi nowotworów jelit.

Ciastka otrębowe

Ciastka otrębowe

Otręby świetnie sobie radzą sobie z zaparciami i regulują wypróżnienia. Przyczyniają się do zwalczania hemoroidów, żylaków kończyn dolnych czy uchyłkowatości jelita grubego.

Otrębów często używamy jako dodatek do pieczywa, płatków śniadaniowych, jogurtów i wielu innych potraw.

Chcąc cieszyć się sprawnym układem pokarmowym, szczupłą sylwetką i w celu uniknięcia cukrzycy typu II warto zamienić produkty z białej mąki na te wykonane z razowej, biały ryż na brązowy, kaszę jęczmienną na gryczaną gdyż produkty pełnoziarniste w dużym stopniu ochronią nasz organizm przed chorobami cywilizacyjnymi a dodatkową szybciej i na dłużej zaspakajają nasz apetyt.