Pizza na patelnię – prosta i szybka

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp
Pizza na patelnię – prosta i szybka

Szukasz pomysłu na smaczny i szybki posiłek? Pizza z patelni sprawdzi się doskonale dla wszystkich fanów włoskiego placka. Co najlepsze, do jej przygotowania nie potrzebujemy piekarnika. Wystarczy zwykła patelnia. Czas jej przyrządzenia będzie zaś krótszy niż oczekiwanie na kuriera z pizzą. Warto spróbować tego sposobu, aby cieszyć się chrupiącym plackiem z ulubionymi dodatkami.

Ciasto na pizzę

Zapewne zastanawiasz się teraz, czy wykonanie ciasta na patelni jest możliwe. Jak najbardziej! Do tego w smaku bardzo przypomina pizzę przygotowaną w piekarniku. Aby maksymalnie skrócić czas wykonania, do ciasta nie musimy używać drożdży. Wystarczy proszek do pieczenia. Do przygotowania ciasta na pizzę z patelni potrzebujesz:

  • około 500 g mąki pszennej,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ¾ szklanki wody,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • Szczypta soli i pieprzu.

Sposób wykonania:

  1. Składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy. Gdy jest już gotowe, formujemy je w kulę i odstawiamy na kilka minut. W tym czasie możemy przygotować ulubione dodatki – ser, warzywa, mięso.
  2. Ciasto rozwałkowujemy i układamy na patelni posmarowanej odrobiną oleju.
  3. Podsmażamy na małym ogniu, aż spód będzie rumiany.
  4. Obracamy ciasto, a na górę dodajemy sos pomidorowy i ulubione dodatki.
  5. Przykrywamy pizzę pokrywką i trzymamy na ogniu około 2 minuty.
  6. Pizza jest gotowa.

Czy pizza może być zdrowa?

Wciąż panuje przekonanie, że pizza to niezdrowy fast food. Szczególnie osoby na diecie starają się jej unikać. Nie musi wcale tak być. Odpowiednio skomponowana pizza może być zdrowym i pełnowartościowym posiłkiem. Odpowiedź na pytanie ile kalorii ma jeden kawałek pizzy nie jest jednoznaczna. Klucz tkwi w dodatkach. To one decydują o tym, czy nasza pizza z patelni będzie bombą kaloryczną, czy wręcz przeciwnie – racjonalnym posiłkiem. Nie należy więc bać się pizzy. Jeśli jednak jesteśmy na diecie, lepiej przygotować placek w domu. Zadbamy w ten sposób o dobór odpowiednich dodatków. 

Jakie dodatki do pizzy?

Ciężko wyobrazić sobie pizzę bez sosu. Najlepszy będzie taki, wykonany ze świeżych pomidorów. Warto też wybrać się na zakupy do sklepu z przyprawami. Ich odpowiedni dobór wzbogaci smak sosu. Co jeszcze możemy dodać do naszej pizzy z patelni? To co najbardziej lubimy! Aby placek był zdrowy i mało kaloryczny, idealnie sprawdzą się warzywa. Pomidory, papryka, cukinia, kukurydza, pieczarki, brokuły…Wybór jest naprawdę szeroki. Popularnym dodatkiem do pizzy jest też ser. Odrobina włoskiej mozzarelli, może parmezan lub klasyczna gouda. Dzięki dodatkowi sera pizza będzie lepiej smakować oraz cudownie się ciągnąć. Jeśli lubimy mięso, pizza polubi się z szynką, kiełbasą lub delikatnym kurczakiem. To nie wszystko, do pizzy możemy dodać nawet ulubioną rybę lub owoce morza. 

Włoski przysmak na Twoim stole

Cały świat kocha pizzę za jej prostotę. Zwykły placek z ulubionymi dodatkami. Niby nic wyszukanego, a jednak robi furorę. Szybka pizza z patelni to dobry pomysł na obiad lub kolację dla Ciebie i całej rodziny. Sprawdzi się, gdy wpadną goście lub po prostu, gdy chcesz smacznie zjeść. Nie musisz spędzać długich godzin w kuchni ani kupować wyszukanych składników. Zazwyczaj większość z nich masz w domu. Dzięki temu, jeśli raz zrobisz pizzę z patelni, prawdopodobnie będziesz często wracać do tego przepisu. Dzięki dużej uniwersalności, polubi ją praktycznie każdy.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Never miss any important news. Subscribe to our newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *