Poradnik kawosza – jak wybrać dobry gatunek kawy

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Wydawałoby się, że kawa jest tylko jedna. Po prostu patrzymy sobie na ciemne ziarenka – lub też na zmieloną jej postać – i myślimy sobie „oto kawa”. Z tym, że już właśnie w tym momencie, czyniąc to zupełnie nieświadomie, dokonujemy pierwszego z głównych podziałów, na jakie możemy rozdzielić kawę. Jest to podział na kawę, którą kupujemy już zmieloną, a więc wystarczy wsypać jej odmierzoną ilość do szklanki, lub też filiżanki – zależnie, jakie naczynie preferujemy – a potem zalać gorącą wodą i ewentualnie dodać do niej cukier, śmietankę lub mleko. Po wykonaniu tych wszystkich czynności nasz ciemny napój jest już gotowy do spożycia. Co jednak, jeżeli życzymy sobie zmielić nasze ziarenka u nas w domu, aby samemu zadbać o ich aromat o grubość zmielenia – co jak wiemy, ma ogromny wpływ na smak naszego ulubionego napoju?

Wtedy zakupujemy młynek do kawy, albo automatyczny ekspres do kawy Saeco i wykonujemy dodatkową czynność, będącą mieleniem właśnie. Czy podział na kawę mieloną i ziarnistą to jedyne rozdzielenie, jakiego możemy dokonać? Oczywiście, że nie. Przyjrzyjmy się więc bliżej rodzajom i gatunkom kawy.

Zajmijmy się najpierw rodzajami naszego napoju. Jest ich ponad dziesięć – samych najpopularniejszych jest bowiem aż dwanaście! Najpopularniejszym z nich jest z całą pewnością nasz zwyczajny, czarny napój. Okazuje się jednak, że przygotowany w ekspresie do kawy zmienia się w coś zupełnie innego i powstaje wtedy espresso. Różni się ona od tej przygotowanej ręcznie smakiem i aromatem i jest od niej nieco mocniejsza. Jeżeli zrobimy sobie podwójne espresso, czyli podwójną dawkę przyjemności, wtedy taki napój określamy jako espresso doppio, czyli właśnie z włoskiego „podwójne espreso”. Po dodaniu śmietanki powstaje za to espresso macchiato. Możemy również ubić naszą śmietankę, by uzyskać napój o nazwie con panna, lub też dodać podwójną porcję wrzątku do espresso, do uczyni je Americano. Ta propozycja przeznaczona jest raczej dla smakoszy, którzy pragną uraczyć swoje podniebienie czymś słabszym, z powodu na przykład mniejszej tolerancji na kofeinę, czy też na samą kawę właśnie.

Do naszej skromnej listy dołączyć również można cappuccino, czyli coś dla tych, którzy preferują smak spienionego mleka. Cappuccino to bowiem espresso zmieszane z mlekiem, również można przygotować je zarówno ręcznie, jak i w ekspresie do kawy – o ile tenże posiada wspomniany spieniacz, ostatnio stało się to jednakże regułą w tego rodzaju typach maszyn.

Możemy również usprawnić nieco nasze wspomniane już wyżej macchiato, czyniąc z niego latte macchiato. Jak powstaje coś o tak wspaniałej nazwie, powodującej, że na samą myśl cieknie nam ślinka? Jest to już nieco wyższa szkoła jazdy, wymagająca troszeczkę większych umiejętności, mianowicie napój złożony z mleka, kawy espresso oraz z piany. Być może wykonanie go jest nieco trudniejsze, ale tego smaku nie da się porównać z niczym innym. Chyba, że na przykład z kawą po irlandzku.

Z czego w takim razie przygotowuje się kawę z tego zielonego kraju? Musimy przygotować sobie nieco whisky, oczywiście samo espresso – które również i tutaj jest podstawą naszego napoju – a do tego cukier brązowy (do dostania w każdym większym sklepie w Polsce) oraz bitą śmietanę. To wszystko razem nie tylko wspaniale wygląda, ale i bardzo dobrze smakuje, pomagając nam przy okazji się rozgrzać i nabrać energii na czekający nas dzień. Albo wypocząć po wybitnie trudnym zadaniu w pracy.

Jeżeli bardziej wolimy smak czekolady, niż kawy, nic nie stoi nam na przeszkodzie połączyć ze sobą oba te smaki i zrobić espresso z mlekiem o smaku czekoladowym. Dzięki takiemu połączeniu uzyskamy nic innego, jak pewnie znaną już wszystkim wielbicielom kawy rozkosz dla podniebienia o nazwie mocha. Żeby było jeszcze smakowiciej, możemy do naszego napoju dodać lody, co nieco zmieni jego temperaturę, nie na tyle jednakże, by stał się on całkowicie zimny i niezdatny do spożycia. Połączenie mocnej kawy zmiksowanej z lodami to napój o nazwie frappe, szczególnie polecamy dla tych, którzy lubią wykwintne i eleganckie drinki.

Na zakończenie listy rodzajów kawy warto wspomnieć o cafe filtre, czyli o kawie parzonej w różnorakiego gatunku filtrach, do tego cafe au lait, czyli zwyczajnej kawie z mlekiem (czy wiedzieli Państwo, że to, co tak bardzo często pijemy, ma swoją francuską i wykwitną nazwę?) oraz cafe corretto czyli napój z domieszką likieru.

Wydawałoby się zatem, że lista gatunków kaw powinna być sporo krótsza. Nic bardziej mylnego. Co prawda główny podział to kawa Arabika, czyli ta dominująca na światowym rynku kaw (jej udział to aż 70 % z całości!) oraz kawa Robusta (pozostałe 30 procent), jednakże sama Arabika dzieli się na wiele podgatunków.

Poznajmy najpierw Arabikę. Jej inna nazwa coffea arabica. Jest to najwcześniej odkryty i najpopularniejszy w tym momencie gatunek, poza tym to tylko z niej można uzyskać prawdziwie czysty napój, bez żadnych domieszek, czy tak zwanych zanieczyszczeń. Kawa ta rośnie na dziko w Etiopii, można spotkać ją również w Brazylii, Kolumbii, na Jawie,  Karaibach, czy też na Sumatrze. Jej ziarenka mają podłużny kształt, są niebiesko zielony i wydają lekki aromat zapachowy. Zawartość kofeiny jest w niej niska, bo około 1,7 procent, co czyni Arabikę idealną dla osób, które z jakichś przyczyn nie mogą spożywać zbyt dużej ilości tego związku w swojej diecie, a nadal pragną raczyć się kawą.

Jeżeli chodzi zaś o Robustę, czyli o coffea Canephora, o drugiego arcyważnego gracza w „dziale” kawa, to jest ona również bardzo smaczna, chociaż odkryto ją dopiero w dziewiętnastym wieku. Jest ona o tyle ciekawa, iż jej ziarna rosną dużo szybciej od tych Arabiki, dzięki czemu szybciej możemy ją wykorzystać do sprzedaży (jeżeli jesteśmy jej handlowcem, czy też producentem), a klient otrzymuje towar znacznie szybciej. Robusta używana jest głównie do wzmacniania innych kaw, gdyż jest to kawa dosyć mocna, z dużą zawartością kofeiny w sobie. Jest ona dosyć odporna na warunki klimatyczne i jej ziarna są żółtozielone, mają ostry i lekko gorzkawy smak. Jest uprawiania w środkowej i środkowo-zachodniej Afryce (w takich państwach, jak Kamerun, czy też Uganda) oraz także w Wietnamie.

Wspominaliśmy już o tym, że sama Arabika dzieli się na wiele podgatunków. Gdybyśmy chcieli wyliczyć i scharakteryzować je wszystkie, zapewne powstałaby naprawdę gruba powieść, zaznaczmy więc jedynie, że poszczególne nazwy pochodzą od krajów, w których ziarna są zbierane. Mamy więc Arabikę Peruwiańską, Zambijską, Kenijską, a nawet Nowo Gwinejską. Każda z nich różni się nieco smakiem i aromatem od pozostałych, warto więc wypróbować je wszystkie.

Autorka tekstu: Agnieszka Front

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Never miss any important news. Subscribe to our newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

fb chodakowska

Znaleziony temat: fb chodakowska Poradnik: Jak być aktywnym z Ewą Chodakowską Czy chcesz schudnąć i poprawić swoją kondycję? Ewa Chodakowska, popularna trenerka fitness, może Ci

Czytaj więcej »

trening o godzinie 21

Znaleziony temat: trening o godzinie 21 Jak efektywnie trenować o godzinie 21: poradnik dla wszystkich, którzy chcą być aktywni W dzisiejszych czasach coraz więcej osób

Czytaj więcej »

training set women

Znaleziony temat: training set women Poradnik dla kobiet – Jak być aktywną i zdrową? Aktywność fizyczna i zdrowe odżywianie są niezwykle ważne dla utrzymania dobrej

Czytaj więcej »

zswlen.pl

Strona: zswlen.pl kategoria tematyczna: Edukacja ZSWLEN.pl to platforma edukacyjna, która oferuje szeroki wybór kursów i szkoleń dla osób zainteresowanych rozwijaniem swoich umiejętności i zdobywaniem nowej

Czytaj więcej »

ewa chodakowska sklep

Znaleziony temat: ewa chodakowska sklep Jak schudnąć i poprawić kondycję? Poradnikowy artykuł z Ewą Chodakowską Jeśli marzysz o zgrabnej sylwetce i lepszej kondycji, to warto

Czytaj więcej »

trening o 6 rano

Znaleziony temat: trening o 6 rano Poradnik treningowy: Jak być aktywnym o 6 rano W dzisiejszym zabieganym świecie trudno znaleźć czas na regularny trening. Praca,

Czytaj więcej »

dieta 0 w szpitalu

Znaleziony temat: dieta 0 w szpitalu Jak schudnąć w szpitalu – poradnik dla aktywnych Dieta zero w szpitalu może być wyzwaniem dla wielu osób, które

Czytaj więcej »

plan ewakuacji

Znaleziony temat: plan ewakuacji Jak stworzyć plan ewakuacji dla aktywnych osób? Plan ewakuacji to niezwykle ważny element bezpieczeństwa, który powinien być uwzględniony przez każdego, niezależnie

Czytaj więcej »

dieta ketogenna co jeść

Znaleziony temat: dieta ketogenna co jeść Dieta ketogenna – co jeść, jak być aktywnym i schudnąć z Ewą Chodakowską Dieta ketogenna stała się bardzo popularna

Czytaj więcej »

usta milczą

Znaleziony temat: usta milczą Usta milczą, ale mówią wiele – poradnik o estetyce i medycynie Estetyczne zabiegi dla pięknych ust Usta są jednym z najbardziej

Czytaj więcej »

z czym jogurt naturalny

Znaleziony temat: z czym jogurt naturalny Jak wykorzystać jogurt naturalny w diecie i treningu? Jogurt naturalny to produkt, który nie tylko smakuje wyśmienicie, ale także

Czytaj więcej »
Miareczkowanie kiedyś i dziś

Miareczkowanie kiedyś i dziś

Miareczkowanie to jeden z najstarszych sposobów analizy ilościowej. I choć istnieją dużo doskonalsze metody analizy, to jednak miareczkowanie nadal jest wykorzystywane, gdyż pozwala na przeprowadzenie

Czytaj więcej »

automeridian kosmetyk

Znaleziony temat: automeridian kosmetyk Automeridian – innowacyjny kosmetyk dla piękniejszej skóry Automeridian to marka kosmetyków, która zdobyła ogromną popularność wśród osób dbających o swoją skórę

Czytaj więcej »

una dieta para bajar de peso

Znaleziony temat: una dieta para bajar de peso „Jak schudnąć efektywnie i zdrowo? – Poradnik Ewy Chodakowskiej” W dzisiejszych czasach wiele osób boryka się z

Czytaj więcej »
Kategorie

jio phone recharge plan

Znaleziony temat: jio phone recharge plan „Jak schudnąć i zadbać o swoje zdrowie? Poradnik treningowy Ewy Chodakowskiej” W dzisiejszych czasach coraz więcej osób zwraca uwagę

Czytaj więcej »

idealna sypialnia

Znaleziony temat: idealna sypialnia Jak stworzyć idealną sypialnię, która będzie sprzyjać aktywnemu trybowi życia? W dzisiejszych czasach coraz więcej osób stawia na zdrowy tryb życia

Czytaj więcej »

zapiekany ser kozi

Znaleziony temat: zapiekany ser kozi „Jak schudnąć dzięki zapiekanemu serowi koziemu? Poradnik Ewy Chodakowskiej” Marzysz o smukłej sylwetce i jędrnych pośladkach? Ewa Chodakowska, znana trenerka

Czytaj więcej »

keto dieta sk

Znaleziony temat: keto dieta sk Jak skutecznie schudnąć na keto diecie – poradnik treningowy Keto dieta, znana również jako dieta ketogeniczna, stała się ostatnio bardzo

Czytaj więcej »

wyzwanie 90 dni

Znaleziony temat: wyzwanie 90 dni Wyzwanie 90 dni – jak być aktywnym z Ewą Chodakowską Jeśli chcesz schudnąć i poprawić swoją kondycję, to idealnym rozwiązaniem

Czytaj więcej »

medycyna estetyczna białystok

Znaleziony temat: medycyna estetyczna białystok Medycyna estetyczna – co warto wiedzieć? Medycyna estetyczna to dziedzina medycyny, która zajmuje się poprawą wyglądu zewnętrznego pacjenta. W odróżnieniu

Czytaj więcej »

dieta aspirynowa

Znaleziony temat: dieta aspirynowa Dieta aspirynowa – jak schudnąć i być aktywnym? W dzisiejszych czasach coraz większą uwagę przykładamy do naszego wyglądu i zdrowia. Chcemy

Czytaj więcej »

angelius medycyna estetyczna

Znaleziony temat: angelius medycyna estetyczna Angelius Medycyna Estetyczna – kompleksowa oferta dla piękna i zdrowia Medycyna estetyczna – co warto wiedzieć? Medycyna estetyczna to dziedzina,

Czytaj więcej »

chodakowska na wiosnę

Znaleziony temat: chodakowska na wiosnę Jak być aktywnym na wiosnę według Ewy Chodakowskiej Wiosna to idealny czas, aby zacząć dbać o swoje ciało i kondycję.

Czytaj więcej »