Przepis na gulasz z serc indyczych

Przepis na gulasz z serc indyczych

Gulasz z serc indyczych to proste, kolorowe danie odpowiednie dla wszystkich tych, którzy gustują w podrobach.

Tradycyjny gulasz z serc indyczych

  • Trudność przygotowania potrawy: bardzo łatwe
  • Ilość porcji: 4
  • Typ potrawy: obiad lub kolacja

Składniki:

  • pół kilograma serc indyczych
  • pół białej cebuli
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 seler
  • 1 por
  • szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 2 łyżki stołowe masła klarowanego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 1 ziele angielskie
  • sól i pieprz mielony

Sposób przygotowania:

  1. Indycze serca oczyść i umyj pod bieżącą wodą, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Na patelni roztop klarowane masło.
  3. Cebulę obierz, umyj i pokrój w talarki. Białą część pora pokrój w paski. Paprykę, marchewkę i selera posiekaj w drobną kostkę.
  4. Wrzuć por i cebulę na rozgrzany olej. Smaż przez około 2 minuty, a następnie dodaj indycze serca.
  5. Po około 5 minutach całość zalej gorącym bulionem. Dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj. Duś przez około godzinę.
  6. Dodaj marchew, seler i paprykę. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem, a następnie całość wymieszaj. Gotuj przez pół godziny pod przykryciem.

Gulasz z serc indyczych najlepiej podawać z pieczywem, ziemniakami, kaszą albo ryżem. Smacznego!

Gulasz z serc indyczych w nieco odmienionej formie

Jesienną i zimową porą poszukujemy potraw nie tylko smacznych, ale także takich, które przy okazji miło nas rozgrzeją. Takim właśnie daniem jest gulasz z indyczych serc.

  • Trudność przygotowania potrawy: bardzo łatwe
  • Ilość porcji: 4-5
  • Typ potrawy: obiad lub kolacja

Składniki:

  • pół kilograma serc indyczych
  • 1 biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki stołowe mąki pszennej lub pełnoziarnistej
  • przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, słodka i wędzona papryka
  • 2 łyżki stołowe sosu sojowego
  • 2 łyżki stołowej oleju rzepakowego
  • pół kubka gęstej śmietany (18%)

Sposób przygotowania:

  1. Indycze serca oczyść, umyj pod bieżącą wodą i pokrój w paseczki.
  2. Na patelni rozgrzej olej.
  3. Cebulę obierz i umyj, a następnie pokrój w sporej wielkości kostkę.
  4. Mięso wrzuć na patelnię, delikatnie podsmaż. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zalej wrzątkiem tak, aby serca były przykryte wodą. Duś na wolnym ogniu przez około 40 minut.
  5. Do mięsa dodaj cebulę. Gotuj przez pół godziny aż serca będą miękkie.
  6. Na końcu dopraw solą, pieprzem, sosem sojowym oraz słodką i wędzoną papryką.
  7. W osobnym garnku wymieszaj śmietanę z mąką i 1/4 szklanki wody. Zagotuj gulasz i wlej zawartość garnka. Całość gotuj jeszcze przez około 5 minut.

Gulasz z indyczych serc najlepiej smakuje z bułką lub chlebem. Smacznego!

Wingsofquality.eu
Przepisy kulinarne zostały dostarczone przez portal Wingsofquality.eu – źródło informacji o mięsie indyczym.