Gulasz z serc indyczych to proste, kolorowe danie odpowiednie dla wszystkich tych, którzy gustują w podrobach.
Table of Contents
ToggleTradycyjny gulasz z serc indyczych
- Trudność przygotowania potrawy: bardzo łatwe
- Ilość porcji: 4
- Typ potrawy: obiad lub kolacja
Składniki:
- pół kilograma serc indyczych
- pół białej cebuli
- 2 marchewki
- 1 czerwona papryka
- 1 seler
- 1 por
- szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego
- 2 łyżki stołowe masła klarowanego
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 liście laurowe
- 1 ziele angielskie
- sól i pieprz mielony
Sposób przygotowania:
- Indycze serca oczyść i umyj pod bieżącą wodą, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.
- Na patelni roztop klarowane masło.
- Cebulę obierz, umyj i pokrój w talarki. Białą część pora pokrój w paski. Paprykę, marchewkę i selera posiekaj w drobną kostkę.
- Wrzuć por i cebulę na rozgrzany olej. Smaż przez około 2 minuty, a następnie dodaj indycze serca.
- Po około 5 minutach całość zalej gorącym bulionem. Dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj. Duś przez około godzinę.
- Dodaj marchew, seler i paprykę. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem, a następnie całość wymieszaj. Gotuj przez pół godziny pod przykryciem.
Gulasz z serc indyczych najlepiej podawać z pieczywem, ziemniakami, kaszą albo ryżem. Smacznego!
Gulasz z serc indyczych w nieco odmienionej formie
Jesienną i zimową porą poszukujemy potraw nie tylko smacznych, ale także takich, które przy okazji miło nas rozgrzeją. Takim właśnie daniem jest gulasz z indyczych serc.
- Trudność przygotowania potrawy: bardzo łatwe
- Ilość porcji: 4-5
- Typ potrawy: obiad lub kolacja
Składniki:
- pół kilograma serc indyczych
- 1 biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki stołowe mąki pszennej lub pełnoziarnistej
- przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, słodka i wędzona papryka
- 2 łyżki stołowe sosu sojowego
- 2 łyżki stołowej oleju rzepakowego
- pół kubka gęstej śmietany (18%)
Sposób przygotowania:
- Indycze serca oczyść, umyj pod bieżącą wodą i pokrój w paseczki.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Cebulę obierz i umyj, a następnie pokrój w sporej wielkości kostkę.
- Mięso wrzuć na patelnię, delikatnie podsmaż. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zalej wrzątkiem tak, aby serca były przykryte wodą. Duś na wolnym ogniu przez około 40 minut.
- Do mięsa dodaj cebulę. Gotuj przez pół godziny aż serca będą miękkie.
- Na końcu dopraw solą, pieprzem, sosem sojowym oraz słodką i wędzoną papryką.
- W osobnym garnku wymieszaj śmietanę z mąką i 1/4 szklanki wody. Zagotuj gulasz i wlej zawartość garnka. Całość gotuj jeszcze przez około 5 minut.
Gulasz z indyczych serc najlepiej smakuje z bułką lub chlebem. Smacznego!
Wingsofquality.eu Przepisy kulinarne zostały dostarczone przez portal Wingsofquality.eu – źródło informacji o mięsie indyczym. |