Odżywianie – chyba nikt z nas nie ma wątpliwości, jak ważne jest ono dla funkcjonowania całego organizmu. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę, że równie ważne jest odżywienie naszej skóry. Chodzi głównie o dostarczenie skórze niezbędnych dla jej zdrowia i dobrego wyglądu składników odżywczych. Skóra otrzymuje wszystkie potrzebne komponenty bezpośrednio z pożywienia, które jemy, jak również z kosmetyków, które aplikujemy bezpośrednio na skórę.
W pielęgnacji cery kluczową rolę odgrywają witaminy. Ważne są także cukry, lecytyna, kwasy owocowe. Wszystkie one sprawiają, że skóra ma zdrowy kolor, gładką fakturę, jest jędrna, sprężysta i wygląda młodo. Jeśli chodzi o witaminy, to dla skóry niezbędne są zwłaszcza witamina A, B kompleks oraz E. To właśnie one regulują procesy metaboliczne w komórkach, odpowiadają za procesy regeneracji skóry i właściwe funkcjonowanie błon śluzowych, Ich odpowiednia ilość zapewnia prawidłową budowę komórek i opóźnia procesy starzenia skóry.
Cukry obecne w owocach, miodzie, mleku, zapewniają komórkom skóry energię, która jest niezbędna w cyklu regeneracyjnym. Lecytyna reguluje procesy przemiany materii w komórkach, zaś kwasy owocowe wspomagają złuszczanie martwych warstw naskórka. Niewątpliwie najlepszym sposobem dostarczenia skórze składników odżywczych jest maseczka.
Rynek jest pełen różnorodnych produktów o właściwościach odżywczych. Firmy kosmetyczne co rusz proponują nam nowe maseczki odżywcze i regeneracyjne, przeznaczone do różnych typów cery i dla skóry o różnych potrzebach. W szerokiej gamie produktów warto poszukać tego, który najlepiej spełni nasze oczekiwania i odpowie na indywidualne potrzeby każdej z nas. Wiele składników dobrze służących naszej skórze znaleźć możemy w naszej kuchni. To również z nich z dużym powodzeniem możemy wykonywać maseczki odżywcze domowej roboty. Oto nasze propozycje.
Maseczka z żółtka i witamin
Do jej przygotowania potrzebujemy żółtka jaja kurzego oraz witamin A i E w kapsułkach lub kroplach. Żółtko roztrzepujemy i mieszamy z kilkoma kroplami witamin. Nakładamy na twarz i szyję. Po 20 minutach zmywamy letnią wodą. Maseczka ta zalecana jest zwłaszcza dla cery suchej i wrażliwej. Dzięki obecności witamin w czystej postaci wygładza skórę, poprawia jej elastyczność, likwiduje drobne przebarwienia a także wspomaga naturalne procesy regeneracyjne skóry.
Maseczka ziemniaczana
Dużego ziemniaka gotujemy w skórce. Następnie obieramy i rozgniatamy. Dodajemy odrobinę mleka lub jogurtu naturalnego oraz żółtko. Wszystko mieszamy i nakładamy na twarz. Po 20 minutach zmywamy wodą. Maseczka ma silne działanie odżywcze, poprawia także elastyczność skóry, nadaje jej gładkości i delikatności.
Maseczka miętowa
Do jej sporządzenia potrzebujemy trzy łyżki wysuszonych liści mięty, które drobno siekamy i mieszamy z odrobiną jogurtu naturalnego. Nakładamy na twarz a po 10 minutach zmywamy. Maseczka polecana jest zwłaszcza dla cery zmęczonej i zszarzałej, ponieważ poprawia jej koloryt, nadaje witalności i zdrowy wygląd.
Maseczka sodowa
1 gram sody oczyszczonej mieszamy z łyżką śmietanki kremówki oraz łyżką miodu. Nakładamy na twarz na 20 minut, po czym zmywamy chłodną wodą. Maseczka ma charakter silnie oczyszczający i odżywczy. Odkaża skórę, nawilża, wygładza, łagodzi podrażnienia i zmiękcza.
Maseczka z awokado
Awokado miksujemy na papkę. Dodajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego i 3 krople witaminy A. Wszystko dokładnie mieszamy. Nakładamy na twarz. Po 20 minutach zmywamy letnią wodą. Maseczka polecana jest zwłaszcza do skóry odwodnionej i przesuszonej. Prócz odżywienia, doskonale nawilża skórę, poprawia jędrność i elastyczność.
Maseczka bananowa
Pół banana miksujemy, dodając żółtko i łyżkę płynnego miodu. Nakładamy na twarz. na 20 minut, po czym zmywamy chłodną wodą. Banany zawierają bardzo dużą ilość witamin, potasu, fosforu i żelaza. Maseczka doskonale odżywia a poza tym zmiękcza, wygładza, łagodzi podrażnienia i poprawia elastyczność skóry.
Maseczka z winogron i lnu
Maseczkę wykonujemy w następujący sposób. Kilka owoców winogron obieramy ze skórek i rozgniatamy na papkę. Dodajemy łyżkę rozgotowanego siemienia lnianego. Wszystko mieszamy i nakładamy na twarz. Zmywamy letnią wodą. Maseczka doskonale nadaje się dla skóry zmęczonej, dojrzałej. Uelastycznia, wygładza i rozjaśnia cerę.
Maseczka z marchewki i drożdży
Drożdże rozpuszczamy w mleku. Dodajemy jedną startą marchew i kilka kropel oliwy. Nakładamy na twarz. Po 20 minutach zmywamy ciepłą wodą. Maseczka odżywia, poprawia koloryt skóry, niweluje drobne otarcia. Ponadto doskonale oczyszcza, wygładza i zwęża pory.
Maseczka malinowa
Składniki niezbędne do wykonania tej maseczki to maliny, otręby pszenne, żółtko i miód. Garść malin rozgniatamy na papkę. Dodajemy łyżkę otrębów pszennych, jedno żółtko oraz łyżkę płynnego miodu. Wszystko dokładnie mieszamy i nakładamy na twarz. Po 20 minutach zmywamy letnią wodą. Maseczka doskonale odżywia skórę dzięki dużej zawartości potasu w malinach, poprawia też jędrność cery oraz jej koloryt.
Maseczka z płatków owsianych
Trzy łyżki płatków owianych zalewamy wrzątkiem, by powstała papka. Gdy dostatecznie napęcznieją mieszamy z łyżką miodu. Nakładamy na twarz i szyję. Po 20 minutach zmywamy letnią wodą i ochładzamy skórę zimną wodą. Płatki owsiane zawierają wiele witamin takich jak E, PP, B1, B6 i minerałów takich jak selen, czy magnez. Maseczka z płatków owsianych doskonale nadaje się dla cery wrażliwej oraz alergicznej ze względu na przeciwzapalne działanie owsa. Płatki łagodzą podrażnienia oraz doskonale nawilżają skórę.
Maseczka serowa
Dwie łyżki twarogu mieszamy z łyżką płynnego miodu. Nakładamy na twarz. Po 20 minutach zmywamy chłodną wodą. Maseczka odżywia cerę, odkaża, poprawia ogólny wygląd skóry, zmiękcza ją i wygładza.
Maseczka maślankowa
Maślankę schładzamy w lodówce. Moczymy w niej płatki kosmetyczne. Przecieramy twarz oraz oczy. Gdy płatki przestaną schładzać powtarzamy kilkakrotnie moczenie ich w zimnej maślance. Zmywamy twarz letnią wodą. Kwas mlekowy zawarty w maślance ma działanie złuszczające, nawilżające i przeciwstarzeniowe. Poprawia strukturę i koloryt skóry. Ponadto sprzyja lepszemu nawilżeniu skóry, która staje się bardziej elastyczna i miękka, spłyca drobne zmarszczki. Niweluje przebarwienia, odblokowuje pory i działa antybakteryjnie.
Maseczka majonezowa
Sok z cytryny ucieramy z żółtkiem. Powoli dodajemy oliwę aż do powstania konsystencji majonezu. Nakładamy na twarz. Po 30 minutach zmywamy ciepła wodą. Maseczka jest doskonała dla skóry szorstkiej i zniszczonej. Wygładza i uelastycznia skórę, rozjaśnia i rozświetla cerę. Nawilża, sprawia, że skóra staje się miękka i delikatna w dotyku.
Maseczka fasolowa
Dowolną fasolę gotujemy na miękko. Rozgniatamy dokładnie na papkę i dodajemy łyżkę oliwy. Nakładamy na twarz. Po 20 minutach zmywamy ciepłą wodą. Maseczka polecana jest zwłaszcza do cery suchej. Fasola zawiera wiele witamin, jest także doskonałym źródłem krzemu, dzięki czemu doskonale odżywia, nawilża i wspomaga procesy regeneracyjne cery.
Maseczka groszkowa
Dwie łyżki ugotowanego groszku konserwowego rozgniatamy na miazgę. Dodajemy łyżeczkę śmietany. Nakładamy na twarz. Po 15 minutach zmywamy ciepła wodą. Działanie maseczki jest zbliżone do działania maseczki fasolowej. Jej zalety to odżywienie, nawilżenie oraz ogólne wzmocnienie cery.
Okazuje się, że odżywianie skóry maseczkami wcale nie jest trudne. Nie wymaga od nas wielkiego wysiłku, wielkich nakładów finansowych ani wysublimowanych produktów. Nic nie ryzykujemy, dlaczego więc nie spróbować?