Coraz większa liczba Polaków przechodzi na diety niskokaloryczne w celu zrzucenia niepotrzebnych kilogramów lub zmienienia trybu życia na zdrowszy. Nie oznacza to jednak, że trzeba stale jeść warzywa i owoce, bo choć stanowią one bez wątpienia ważny element codziennej diety, od czasu do czasu można sobie pozwolić na nieco bardziej wyszukane danie i mowa tu głównie o deserach, których nie odmówiłby żaden smakosz.
Kuchnia fit – ciekawe pomysły na zdrowe przekąski
Niskokaloryczne desery muszą zawierać dużą ilość owoców oraz stosunkowo mało cukrów i wysokokalorycznych dodatków. To wcale nie znaczy, że nie są słodkie i smaczne. Przykładem może być sałatka owocowa, popularna w różnych wariantach i z użyciem różnych składników. W zależności od upodobań można do niej dodać jabłka, kiwi, mandarynki, gruszki, banany, winogrona, a nawet truskawki. Wszystko to skropione sokiem z cytryny i miodem lub z dodatkiem jogurtu naturalnego. Odpowiedni dobór owoców sprawi, że sałatka będzie naprawdę pyszna i z pewnością posmakuje każdemu, nawet tym, którzy na co dzień za owocami nie przepadają. Wybór co do składników pozwala na różne wariacje smakowe, a to z kolei sprawia, że sałatka za każdym razem może smakować inaczej. Wszystko zależy od naszej inwencji twórczej i kreatywności.
Pudding z kaszy jaglanej z jabłkiem
Składniki:
– 2 jabłka
– 1 szklanka kaszy jaglanej
– 1 szklanka wody
– 2 szklanki mleka
– 50 ml wody mineralnej
– 1 łyżka miodu
– 1 łyżka masła
– pół łyżeczki cynamonu
Do pokrojonych na plasterki jabłek dodać miód, masło, cynamon oraz wodę mineralną. Wymieszać i dusić pod przykryciem przez 10 minut. Kaszę jaglaną wypłukać, przelać wrzątkiem, następnie zimną wodą i odcedzić. Szklankę wody osolić i zagotować, następnie dodać kaszę jaglaną oraz mleko. Mieszać i gotować na małym ogniu aż do lekkiego rozgotowania się kaszy. Zblendować na gładką masę i przełożyć do salaterek. Na wierzch dodać jabłka z cynamonem.
Ze względu na słodzenie jabłek miodem i cynamonem, w tego typu daniach nie trzeba używać cukru. Jeśli jednak chodzi o pudding z kaszy jaglanej, cały smak zawdzięcza on mleku, na którym gotowana jest kasza. Aby upewnić się, że całość będzie jak najbardziej niskokaloryczna, warto wybrać mleko o niskiej zawartości tłuszczu. Tę samą zasadę można stosować w innych deserach z tym składnikiem.
Brzoskwinie z miodem
Składniki:
– 4 brzoskwinie
– 2 łyżki płynnego miodu
– pół szklanki jogurtu greckiego
– 1 łyżka cukru pudru
– 1 łyżka soku z cytryny
– cynamon
Brzoskwinie zalać wrzątkiem, po chwili opłukać zimną wodą. Obrać i przepołowić. Do rondla wlać miód, dodać szczyptę cynamonu, włożyć brzoskwinie i dusić kilka minut na małym ogniu. Dodać sok z cytryny, wymieszać i odstawić. Jogurt utrzeć z cukrem pudrem. Brzoskwinie polać jogurtem i podawać.
Ten przepis zawiera jedynie niskokaloryczne składniki – miód zamiast cukru i jogurt grecki, który jest mniej kaloryczny niż śmietana. Do tego zdrowe brzoskwinie – warto użyć świeżych owoców, zamiast tych z puszki. Smak będzie o wiele lepszy.
Artykuł został przygotowany przy współpracy z zakreconysloik.com.pl |