Witamina K2 to witamina, która zapobiega i zmniejsza ryzyko występowania wielu chorób.
Zalety witaminy K2:
- Zapobiega chorobom serca.
- Zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy i cukrzycy.
- Pomaga w walce z niektórymi nowotworami.
- Poprawia zdrowie zębów.
Table of Contents
ToggleZapobieganie chorobom serca
Wapń osadzający się w tętnicach w okolicach serca to czynnik wpływający na wiele chorób serca. Aby zapobiegać chorobom serca należy zapobiegać osadzaniu się wapnia w tętnicach. W tym przypadku niezbędna jest witamina K2 (dluzszezycie.pl). Reguluje ona poziom wapnia, zapobiega kumulowaniu się wapnia w tętnicach, sprawia, że wapń trafia bezpośrednio do kości.
Zapobieganie osteoporozie
Osteoporoza jest powszechna zwłaszcza wśród starszych kobiet, które przeszły już menopauzę. Osteoporoza zwiększa ryzyko złamań kości. Główny składnik mineralny kości to wapń. Witamina K2 odgrywa ogromną rolę w metabolizmie wapnia, aktywuje wiązanie wapnia z białkami, dzięki czemu wpływa na wzmocnienie kości. Spożywanie witaminy K2 zmniejsza ryzyko złamań rąk i nóg, złamań kości szyjki udowej, złamań kręgosłupa podczas upadku.
Pomoc w walce z rakiem
Nowotwory to coraz częstsza przyczyna śmierci wielu ludzi. Mimo, że we współczesnej medycynie istnieje wiele sposobów, by leczyć nowotwory, to z roku na rok rośnie liczba nowych zachorowań na różne rodzaje nowotworów. Do tej pory nie znaleziono skutecznego leku na nowotwory ani skutecznego sposobu zapobiegania nowotworom.
Badania przeprowadzone nad witaminą K2 potwierdziły skuteczność tej witaminy w zapobieganiu i zwalczaniu pewnych typów nowotworów. Badania wykazały, że spożywanie witaminy K2 wydłuża czas życia u pacjentów z rakiem wątroby oraz redukuje nawrót tej choroby. Spożywanie witaminy K2 zmniejsza ryzyko wystąpienia raka prostaty u mężczyzn.
Witamina K2 a zdrowie zębów
Witamina K2 ma duży wpływ na zdrowie zębów. Witamina K2 odgrywa bardzo dużą rolę w metabolizmie kostnym. Bardzo ważnym białkiem dla metabolizmu kostnego oraz białkiem regulującym stan zdrowia jamy ustnej jest osteokalcyna. To białko jest aktywowane witaminą K2. Osteokalcyna pod wpływem witaminy K2 stymuluje przyrost zębiny.
Witamina K2 a cukrzyca
Drugi po kościach rezerwuar witaminy K2 to trzustka. Trzustka produkuje insulinę oraz zarządza poziomem cukru we krwi. Witamina K2 zmniejsza poziom insuliny po posiłku. Nadmiar insuliny to przyczyna nie tylko cukrzycy, ale też otyłości i nowotworów. Dlatego im szybsze obniżenie poziomu insuliny, tym lepiej dla organizmu.
Źródła witaminy K2
Witamina K2 występuje w pokarmach pochodzenia zwierzęcego oraz w sfermentowanej żywności. Źródłem witaminy K2 są produkty zwierzęce zawierające duże ilości tłuszczu, produkty mleczne, wątroba i inne narządy, żółtka jaj kurzych. Chude mięso zwierzęce oraz produkty o niskiej zawartości nie zawierają witaminy K2.
Największa ilość witaminy K2 w postaci K2-MK7 występuje w japońskiej potrawie natto. Witamina K2 jest wytwarzana przez florę bakteryjną występującą w jelicie cienkim człowieka, dlatego stosowanie antybiotyków może powodować niedobory witaminy K2 w organizmie.