Wpływ diety na zdrowie intymne

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Czy wiesz, że… na zdrowie intymne wpływ ma również dieta?

Kiedy infekcje intymne uporczywie powracają, mimo że zostały już kilkukrotnie przeleczone, intensywnie dbasz o higienę osobistą, a przeleczony został również partner seksualny – zwróć uwagę na swoją dietę. Spożywanie niektórych produktów może być bowiem jedną z przyczyn nawracania infekcji.

Nawyki żywieniowe – szczególnie ich zmiana – są bardzo istotne w leczeniu infekcji intymnych, przede wszystkim grzybicy pochwy. Rozwojowi tego schorzenia sprzyja jadłospis pełen cukrów, tłuszczów oraz przetworzonych produktów, dlatego konieczna jest diametralna zmiana diety: postawienie na nieprzetworzone artykuły oraz eliminacja cukrów i tłuszczów. Unikać warto głównie cukrów prostych, które znajdują się m.in. w słodyczach, owocowych sokach z kartonu i gazowanych napojach – tworzą one korzystne środowisko dla drożdżaków. Te zaś często pojawiają się w całym organizmie, stąd uwagę zwrócić należy na to, co spożywamy.

Co powinno znaleźć się w codziennej diecie?

Warto więc wybierać zdrowsze odpowiedniki dobrze znanych nam produktów – np. pełnoziarniste, żytnie lub orkiszowe pieczywo zamiast pszennego, sprawdzą się także płatki owsiane, ciemny niełuskany ryż oraz ziemniaki. Jogurty naturalne powinny być niesłodzone. Z mięs wybierajmy chude mięso wołowe lub drobiowe, a także ryby. Wskazane są jajka (o ile nie są przyczyną reakcji alergicznych). Dobrze zadziałają warzywa (szczególnie sezonowe), kiszone ogórki i kapusta (jako naturalne źródła pałeczek kwasu mlekowego i witaminy C), a także kwaśne owoce (pozbawione szkodliwych cukrów prostych). W trakcie sporządzania posiłków warto skorzystać z oliwy z oliwek, a do jadłospisu dołączyć także pestki dyni, słonecznika i siemię lniane. Do picia: przede wszystkim niegazowana woda mineralna, soki warzywne (naturalne!) i herbatki ziołowe oraz owocowe.

Czego unikać?

Unikać należy głównie produktów sztucznych, przetworzonych, zawierających konserwanty, fast-foodów. Z codziennego menu warto wykreślić: słodycze (jak już wspomniano, są one pełne cukrów prostych, sprzyjających drożdżakom), owoce świeże i suszone, szczególnie słodkie (fruktoza również jest cukrem prostym!), sery pleśniowe i tłuste sery żółte, wszelkie dania typu instant, uniwersalne mieszanki przypraw, żywność przetworzoną pod postacią np. konserw, kiełki (uznawane są one za wylęgarnię dla grzybów) oraz alkohol – powstający z połączenia cukru i drożdży, sprzyja rozwojowi grzybicy.

Profilaktyka

Profilaktycznie warto także stosować preparaty zawierające pałeczki kwasu mlekowego, które wspomagają walkę z nawracającymi infekcjami. Takim produktem jest m.in. Lactovaginal (www.lactovaginal.pl), który przywraca i uzupełnia prawidłową florę bakteryjną pochwy.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Never miss any important news. Subscribe to our newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *