Od dawna zdajemy sobie sprawę z prawdziwości twierdzenia, że człowiek jest tym, co je. Jeszcze jakiś czas temu niektórzy śmiali się z podobnych doniesień, jednak w tej chwili wiemy już z całą pewnością, że przecież składniki pokarmowe odżywiają komórki ciała, zapewniają stosowne witaminy i minerały oraz po prostu dbają o utrzymanie zdrowia. Żeby jednak rzeczywiście je zachować, trzeba oczywiście odżywiać się w stosowny sposób – żywnością możliwie jak najmniej przetworzoną, pełną składników odżywczych. W sklepach znajdziemy mnóstwo różnych produktów, o mniejszym lub większym stopniu przetworzenia. Tylko które z nich są zdrowe? I jak to sprawdzić?
Zdrowe jedzenie? Analiza żywności.
Zdrowe jedzenie – czyli jakie?
Produkty, które można uznać za zdrowe, to wszystkie te towary, które wpływają pozytywnie na nasze organizmy. Dostarczają im niezbędnych składników, a przede wszystkim nie szkodzą. Niestety, w tej chwili na półkach sklepowych mamy do czynienia często z wysoce przetworzoną żywnością. Wiele produktów, które znajdują się w dziale zdrowia i tak są przetworzone, albo zawierają jakieś średnio wartościowe substancje – chociaż w mniejszej ilości, niż to ma miejsce gdzie indziej. Dlatego należy zwracać uwagę na etykiety i na elementy, które znajdziemy w składzie. Wciąż zbyt mało osób je czyta, chociaż na szczęście w tej chwili systematycznie ulega to zmianie na lepsze. A przecież właśnie od tego zależy nasza przyszłość – nie tylko zdrowie, ale również i to, co będzie produkowane. Wybierając wartościowe rzeczy, skłaniamy producentów do wytwarzania właśnie takich. W końcu popyt napędza biznes!
Za zdrowe może uchodzić oczywiście również i takie jedzenie, które zostało gruntownie przebadane i które nie ma żadnych szkodliwych substancji. W tym celu przeprowadza się specjalne analizy żywności – badania, które mają na celu sprawdzenie czy zapisy na etykietach są zgodne z rzeczywistym składem i które sprawdzają też między innymi stopień obecnych zanieczyszczeń, pozostałości środków ochrony roślin, obecność mikotoksyn, czy też metali ciężkich. Przeprowadzane – na przykład w firmie J.S. Hamilton – badania, prowadzone są też między innymi pod kątem:
– identyfikacji gatunków produktów zwierzęcych
– rozwoju produktu spożywczego
– monitorowania środowiska w procesach produkcji żywności.
Prowadzone są badania obciążeniowe, mikrobiologiczne – i wiele innych.
Zdrowe jedzenie – czyli czego unikać?
Jeśli chodzi o żywność, którą znajdziemy w sklepach, są pewne elementy, które czasem znajdują się w niektórych produktach, a których lepiej unikać. Przede wszystkim są to wszystkie sztuczne elementy, oznaczone jako E. To dodatki – konserwanty, barwniki, przeciwutleniacze, zagęszczacze. Z jednej strony nie wywołują od razu negatywnych konsekwencji zdrowotnych, jednak ustawiczne ich przyjmowanie może między innymi źle wpływać na pracę jelit i całego układu pokarmowego, a nawet prowadzić do licznych chorób. Mimo zatem analiz, które przeprowadzają wcześniej profesjonaliści, każdy człowiek powinien później dokonywać dodatkowej analizy w sklepie – i wybierać taką żywność, która jest dla niego najlepsza!
Artykuł powstał we współpracy z hamilton.com.pl |