Internet dosłownie oszalał na jej punkcie. Dietetycy i blogerzy prześcigają się w coraz to ciekawszych zastosowania mąki kawowej. Czy rzeczywiście okaże się tak pożyteczna dla zdrowia? Mąka kawowa pojawia się powoli na polskich półkach sklepowych (33 zł/250g) i przepisach rodzimych kuchmistrzów.
„Czarna jak noc, słodka jak grzech” – to część starego przysłowia o kawie (N.Gaiman, Chłopaki Anansiego). Dziś będą potrzebne inne przysłowia, kawa zyskuje bowiem nowe przeznaczenie i ląduje na półce z mąkami.
Table of Contents
ToggleSkąd się bierze mąka kawowa.
Na pomysł wpadł biofizyk z USA, Dan Pelman. Stworzył mąkę przez wstępne prażenie zielonych ziaren kawy i zmielenie jej w bardzo niskiej temperaturze przy zastosowaniu ciekłego azotu. Niska temperatura zabezpiecza mąkę przed utlenianiem i zachowuje jej oryginalny smak. Dość nietypowy proces powstawania powoduje, że w smaku można wyczuć nutę orzecha a sam smak kawy jest delikatny (w porównaniu do tradycyjnej kawy).
Rosnącą popularność mąki kawowej w USA, Meksyku, Wietnamie, wykorzystały duże holdingi kawowe. Zaczęły produkować mąkę kawową z pulpy, jaka pozostaje po wydobyciu ziarna z owoców kawy. Dotychczas pulpa była, zbędnym i kłopotliwym produktem ubocznym procesu produkcji (7,5 milionów ton rocznie). W tym procesie mąka kawowa jest znacznie mniej atrakcyjną, ale nadal mocno pożądaną nowinką kulinarną.
Mąka kawowa właściwości.
Dzięki unikalnemu procesowi powstawania, mąka kawowa zawiera znikome ilości kofeiny, może być spożywana przez kobiety w ciąży. Jest absolutnie bezglutenowa, zawiera 5 razy więcej błonnika niż mąka pełnoziarnista. Jeśli znacz choć kilka pożytecznych składników kawy to szybko przekonasz się, że w mące występują one w większych ilościach. Mamy więc duże ilości żelaza (trzy razy więcej niż w szpinaku), potasu i wapnia. Naukowcy dowodzą, że jej regularne stosowanie uchroni Cię przed nowotworami. Zawiera znacznie więcej przeciwutleniaczy w porównaniu do tradycyjnej kawy.
Mąka kawowa przyspieszy Twój metabolizm, jest katalizatorem przy pasywnym spalaniu tkanki tłuszczowej. Zawiera bardzo duże ilości białka. Wszyscy fani zdrowego trybu życia i sportu nie mogą przejść obok niej obojętnie. Jeśli przeciwutleniacze, to również zbawienny wpływ na opóźnianie procesów starzenia się skóry!
Mąka kawowa zastosowanie.
Początkowo polecano ją jako dodatek do innych mąk, jednak dziś z powodzeniem stała się bazą różnych przepisów. Stosuj ją jak zwyczajną mąkę, do wypieków chleba, ciasta, racuchów lub bazy do domowego makaronu. Jest wspaniałym dodatkiem do sosów (zagęszczanie), zup, płatków i napojów.
#marxfoods shooting today at the #coffeeflourlab. #coffeeflour
Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Ryan Clark (@derwatt_ltd)
Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Chef Jason Wilson (@chefjasonwilson)
Zapisz
2 thoughts on “Mąka kawowa. Nowinka żywieniowa czy wartościowy produkt?”
Czyli wychodzi 132 zł/kg ? Ja rozumiem że to nowość ale cena z kosmosu
Z racji ceny póki co pewnie nie zagości w polskich kuchniach. 33 zł to cena jaką zapłaciłabym za kilogram przy założeniu, że to i tak forma fanaberii. Brzmi zdrowo. Zalety kawy zna każdy więc o ile ktoś nie dosypał czegoś po drodze będzie to mąka jakiej na pewno spróbuję – jak tylko cena będzie ludzka.